ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заминава за Москва на петдневно официално посещение

04 март 2016 12:18, Отдел "Връзки с обществеността"
Храм "Христос Спасител", Москва

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за Москва на петдневно официално посещение от 7 до 11 март по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” (МОФ ЕПН) начело с президента проф. В. А. Алексеев. Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международният фонд присъди на патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”.

Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, дякон д-р Деян Коруноски, Теодор Атанасов - началник Кабинета на патриарха, г-жа Александра Карамихалева - началник-отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ–БП, доц. Димитър Димитров - гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“, Ангел Младенов - изпълнителен секретар на Софийския митрополит, Здравко Кънев - технически секретар в Софийска митрополия.

Делегацията ще бъде придружавана от Негово Високопреподобие архимандрит Филип - представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия, и г-жа Елисавета Миленова - представител за България на МОФ „Единство на православните народи“.

Церемонията по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител” в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият президент на България Георги Първанов (лауреат на премията), бившият премиер на България Н.В. цар Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

На 8 март Техни Светейшества Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. В този ден се чества Намиране мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца. На светата Литургия в Покровския манастир ще присъства и Негово Величество цар Симеон.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Програмата на патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ ЕПН, подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенски манастир, Московския Кремъл и храмовете в него: „Успенския събор“, където са мощите на св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, „Архангелския събор“ и „Благовещенския събор“, както и новостроящия се храм, посветен на св. Киприан.

 

 

« предишна новинаследваща новина »