ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Упокои се в Господа игуменът на Хилендарския манастир

21 март 2010 19:07, Българска Патриаршия
Игуменът архим. Моисей

В неделя 21/8 март 2010 г., петата неделя на Великия пост, на 87 години се упокои в Господа Негово Високопреподобие архимандрит Мойсей (Жаркович), игумен на Хилендарския манастир на Света Гора.

Той е роден на 10. 02. 1923 г. в Каменица край Валево със светското име Станислав Жаркович. За духовното му израстване изиграва важна роля личността на св. Николай Велимирович в манастира "Жича", където той идва преди войната като послушник. Приема монашество през 1947 година. Ръкоположен е за йеромонах на Богоявление през 1949 година. Идва на Света Гора в Хилендарския манастир през 1964 г. от манастира "Каленич".

Член е на Свещения манастирски събор на манастира "Хилендар" от 1986 година. До избирането му за игумен на "Хилендар" е бил представител на манастира в Свещения Кинотис в Карея - Света Гора. Избран е за игумен в края на 1992 година.

Като игумен блаженопочившият архимандрит Мойсей прави много за обновяването на манастира и извежда цяла генерация монаси. Познат със своя тих характер, смирение, кротост и любов към всички. Обичан и уважаван от братята на манастира и цяла Света Гора. Добър познавач на богослужението и типика и усърден молитвеник. Светогорските старци често са давали игумен Мойсей като пример на смирение и ревност за богослуженията. Бог го удостоява в края на живота си да види обновен манастира, в който се подвизава близо 50 години, да има значително увеличено монашеско братство и много духовни чеда.

Погребението на блаженопочившия архимандрит Мойсей е насрочено за 22 март, понеделник, в Хилендарския манастир.

В блаженото успение подай, Господи, вечен покой на високопреподобния архимандрит Мойсей и направи да бъде вечна неговата памет! Амин!

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ и сайта hilandar.org

 

 

Снимки

Игуменът архим. Моисей
« предишна новинаследваща новина »