ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАНИХИДА И БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ЗА 3 МАРТ ОТСЛУЖИ НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ (обновено)

03 март 2016 16:06, Българска Патриаршия
Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България

138 години от Освобождението на България от турско робство!

Поредна годишнина, с която спомняме славното дело на воинската жертвеност, човешката солидарност и православното единство между българския и руския народи, между Българската и Руската православни църкви! Ден, в който сърцата ни се покланят с благодарност към Бога, Който утвърди на дело любовта в ума и държавническите решения на руския император Александър II, подписал указ с думите: "Да се освободи България!"

По този повод в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи панихида за загиналите воини в Освободителната руско-турска война и благодарствен молебен по случай 138 г. от Освобождението на скъпото ни Отечество.

Заедно с първойерарха на Българската църква съслужиха Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип - предстоятел на Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София, представителят на Румънския патриарх в България ставр. ик. Нелуц Опря, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийската св. митрополия, множество софийски свещеници, протодякони и дякони.

Негово Светейшество заедно с духовниците и богомолния народ отправи молитви към Бога за упокоение душите на руския цар-освободител Александър ІІ, всички знайни и незнайни руски, румънски, фински, украински и белоруски воини, както и български опълченци, загинали за православната вяра и свободата на България.

След това духовниците и миряните воглаве с Българския патриарх по време на отслужения молебен отново благодариха на Всеподателя Бога за великия дар на свободата и отново попросиха за бъдещето на българския народ Божието благословение и благопреуспяване във всяко добро дело.

В патриаршеското си слово първопредстоятелят на БПЦ подчерта, че с освобождението ни от турско робство бе "поставено началото на нова свободна епоха в нашето духовно, културно и политическо развитие" (пълното слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=197548)

След молебена в патриаршеския храм, под празничните звуци на църковните камбани всички се отправиха към паметника на Цар Освободител. Там от името на Св. Синод на Българската православна църква и от ЦН на ПКСХП "Св. Александър Невски" бяха поднесени красиви венци в знак на признателност към воините освободители.

Тържествата в чест на 138 години от Освобождението на България продължиха на площада пред паметника на Незнайния воин с тържествена церемония в присъствието на Българския патриарх Неофит, българския президент Росен Плевнелиев и много български официални лица, чуждестранни дипломатически представители, гости и граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за нашата свобода и издигнат българският флаг.

В края на официалната част множество православни християни се стекоха към Негово Светейшество патриарх Неофит, за да изпросят с надежда неговото благословение за себе си и за децата си, и за България.

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Панихида за загиналите за българската свободаПанихида за загиналите за българската свободаПанихида за загиналите за българската свободаПатриарх Неофит се моли за освободителите ни Панихида за загиналите за българската свободаВенецът от Св. Синод на БПЦ-БПМолебен за благоденствие на българския народПатриаршеско слово за 3 мартБългарският патриарх Неофит Браницки еп. Григорий благославяВенецът от ЦН на ПКСХП "Св. Александър Невски"Шествие към паметника на Цар ОсвободителШествие към паметника на Цар ОсвободителС любов към БългарияЦърквата - за свободна България!Паметникът на Цар Освободител Александър ВториБългария и Русия - заедно в светото Православие!При паметника на Незнайния воинС молитва за освободителите на България от турско робствоВоинска почит към освободителите3 март3 мартАрмейските части на 3 мартС почит към освободителите и героитеРуският посланик Ю.Исаков поздравява Негово Светейшество с общия празникПриветствия за 3 март3 март3 мартПоздравления за 3 мартПоздравления за 3 мартПоздравления за 3 мартПоздравления за 3 мартПоздравления за 3 мартБългарският патриарх Неофит на 3 март 2016 г.3 март3 мартПатриаршеско благословениеПатриаршеско благословениеПКСХП "Св. Александър Невски" Българският трикольорЗа вярата и свободата!За вярата и свободата! Честит 3 март!
« предишна новинаследваща новина »