ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Кюстендилска духовна околия

21 март 2010 20:55, Софийска митрополия
Празник в гр.Кюстендил

В неделния ден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично” в гр. Кюстендил. Тя бе предстоявана от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополия. В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие архимандрит Григорий- протосингел на Софийска митрополия, иконом Венцислав Шияков - архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от Кюстендил и София.

Молитвено участие в богослужбата взе Негово Преосвещенство Адрианополски Евлогий - игумен на Рилски манастир. След св. Литургия свещенослужителите и богомолците от храма с литийно шествие се отправиха към централния площад "Велбъжд", където кюстендилци очакваха да започне празничният водосвет по повод празника на града – Кюстендилска пролет.

Всяка година в началото на астрономическата пролет на централния площад в гр. Кюстендил по традиция се извършва водосвет за здраве и благополучие. По данни на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН тази година тя настъпи на 20 март, когато е денят на пролетното равноденствие /продължителността на деня е на равна на тази на нощта/.

Празникът Кюстендилска пролет се отбелязва от 1966 г. и е не само един от най-старите от този тип, но е и първият патентован в България. В основата на празника Кюстендилска пролет е приветстването на пробуждащата се след зимата спяща природа. След мразовитите дни отново забълбукват изворите, долитат птиците, поникват цветята, като даряват земеделеца с надежда за плодородие и очакване на добра реколта.

На тазгодишните тържества официални гости начело с епископите Знеполски Йоан и Адрианополски Евлогий - игумен на Рилския манастир, бяха Борис Громов - директор на Московския културно-делови център, Андрей Авдеев - началник отдел „Външна политика" при посолството на Руската федерация, Ергин Емин - председател на Асоциацията на българските градове, Георги Славов и Атанас Бойков - представители на Българската стопанска камара, депутати от българския парламент и общински съветници от Кюстендилска община.

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан от името на Българския патриарх Максим поздрави и благослови вярващите, изпълнили градския площад, а кметът на града г-н Петър Паунов честити пролетта на кюстендилци и гостите. След приветствията се даде начало на празничния концерт и фолклорни изяви.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Андрей Касабов

 

 

Снимки

Празник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.КюстендилПразник в гр.Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »