ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Антоний отслужи св. Литургия в Руското подворие "Св. Николай" в София

07 март 2016 11:32, Весела Игнатова
Св. Литургия в Руската църква

В Неделята на Блудния син, в Патриаршеското подворие на Московската патриаршия в София бе отслужена архиерейска божествена Литургия.

С благословението на Българския патриарх Неофит св. Литургия възглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с настоятеля на Патриаршеското подворие на Московската патриаршия в София - архимандрит Филип (Василцев), настоятеля на Руското подворие в гр. Бари (Италия) протойерей Андрей Бойцов, ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев, секретаря на Представителството на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх йеромонах Зотик (Гаевски) и дякон Иван Иванов, доцент д-р в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски”.

На божествената Литургия присъстваха бившият министър-председател в служебното правителство проф. д-р Г.П.Близнашки със съпругата си, дипломати, общественици и енориаши.

Богослужебните песнопения бяха изпълнени от хора при храма-Подворие „Св.Николай Чудотворец” под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

След сугубата ектения митрополит Антоний отправи молитва за мир в Украйна.

Евангелието бе прочетено на български и руски език.

След отпуста на св. Литургия Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний произнесе проповед върху неделното евангелско четиво и топло приветства настоятеля на храма и служилите с него духовници.

В ответен отговор архимандрит Филип сърдечно благодари на митрополит Антоний като подчерта, че днешният ден е особен не само за Подворието, но и за Българската и Руската църкви, защото това е първото архиерейско богослужение в храма след прославлението на светител Серафим, Софийския Чудотворец.

Настоятелят съобщи, че архимандрит Серафим (Шемятовский), Представител на Православната църква на Чешките Земи и Словакия при Московския и на цяла Русия Патриарх, който участва в тържествата в София е подарил на храма-Подворие „Св.Николай Чудотворец” частица от светите мощи на преп. Серафим Саровски, небесен покровител на новопрославения архиепископ Серафим. Всички присъстващи, след отпуста на Божествената литургия се поклониха на тази безценна реликва.

За спомен от съвместното съслужение архимандрит Филип поднесе на митрополит Антоний литография с образа на светител Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

След това беше възнесено многолетствие за Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и за Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, за българския и руския народи и за всички присъстващи в храма.

След края на божествената Литургия митрополит Антоний отслужи молебен в криптата на храма „Св.Николай Чудотворец”, където се покоят мощите на светител Серафим Софийски Чудотворец.

 

Източник: http://podvorie-sofia.bg/
Снимки: Георги Карпов

 

 

Снимки

Св. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваСв. Литургия в Руската църкваПред гроба на святител СерафимПред гроба на святител СерафимПред гроба на святител Серафим
« предишна новинаследваща новина »