ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двама патриарси почетоха двама светии

08 март 2016 18:14, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриаршеска литургия

В днешния ден, 8 март, когато Руската православна църква чества Намирането мощите на блажена Матрона Московска, в Московския девически манастир, посветен на Покрова на Божията Майка, където са мощите на светицата, бе отслужена патриаршеска света Литургия и съвместно литургично прославление в Русия на новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Както каза в края на празничната богослужба в своето слово игуменката на манастира майка Теофания, това е второто прославление на светия, което се извършва в тази обител след прославлението преди 17 години на преподобна Матрона Московска, и първата св. Литургия, в която си съслужат в манастирския съборен храм двама патриарси – Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По време на светата Литургия, когато се изнася св. Евангелие при т. нар. Малък вход, с благословението на патриарх Кирил високопреосвещеният Волоколамски митрополит Иларион огласи Акта за канонизацията на св. Серафим на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и бе изнесена иконата на светеца от Царските двери на светия олтар. След като двамата патриарси се поклониха на свещения образ, с иконата осениха за благословение богомолния народ.

По време на светата Литургия на двамата патриарси съслужиха: Волоколамски митрополит Иларион, Истрински митрополит Арсений, Солнечногорски епископ Сергий, Подолски епископ Тихон, прот. Владимир Диваков, прот. Николай Балашов, архим. Филип (Василцев), прот. Игор Якимчук и др.

От българска страна в съборната св. Литургия взеха участие членовете на официалната църковна делегация: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, архим. Теоктист, дякон д-р Деян Коруноски, както и ик. Костадин Гаврилов.

След края на Литургията преподобната майка игумения Теофания се обърна към Техни Светейшества патриарх Кирил и патриарх Неофит с думи на благодарност за великата Божия милост именно в Покровската св. обител и в деня, в който се чества Намирането мощите на блажена Матрона, да се извърши това знаменателно събитие – Предстоятелите на две Поместни православни църкви, Руската и Българската, да извършат заедно тържественото прославление на св. Серафим Софийски Чудотворец и в памет от този исторически ден подари на двамата патриарси икони на светеца.

В своето слово патриарх Кирил говори за преп. Матрона Московска и търпението, с което трябва по нейния пример да понасяме скърбите и изпитанията в живота. Той каза, че неслучайно именно в този ден става съвместното литургично прославление в Русия на св. Серафим Софийски Чудотворец, защото и двамата Божии угодници още приживе са се радвали на всенародна почит и дар на чудотворство.

Паралел между двамата чествани днес светии - св. Серафим и преп. Матрона - направи в своето слово и патриарх Неофит, който изтъкна, че и двамата – най-новите покровители на Москва и София - са се подвизавали в стихията на големия град, в столиците на двете ни страни; както приживе, така и след блаженото им успение нескончаем поток от поклонници идват при тях, за да изпросят молитвеното им застъпничество пред Бога.

На светата Литургия присъстваха Н.В. Симеон Сакскобургготски, посланик Б. Коцев, проф. В.А. Алексеев – председател на МОФ ЕПН, зам.-кметът на Москва по икономическата политика и имуществените отношения Н.А.Сергуниа и депутатът от Държавната Дума на Руската федерация А. Е. Сауцкий.

Двамата патриарси си размениха паметни подаръци.

Последва среща-разговор между Предстоятелите на двете Поместни православни църкви и официален прием.

По време на приема патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: "Вече втори ден с моите спътници, членовете на официалната българска църковна делегация, сме в диоцеза на обичната нам Руска православна църква и в тази свята обител под покрова на Божията Майка. Радваме се на топлото гостоприемство и братска в Христа любов, с която винаги са ни дарявали чедата на РПЦ и нейният клир. Със сърца преизпълнени с благодарност, заедно с Христовите апостоли, озарени от нетварната светлина, извираща из недрата на Божествената любов, възкликваме: “Господи, добре ни е да бъдем тука“! (Мат. 17:4).

Добре ни е под куполите на благолепните руски храмове в съслужения с Вас, Ваше Светейшество, с архиереите и свещенството от освещения Ви клир, с едно сърце и една душа да отправяме молитви към Бога и да Му принасяме безкръвна жертва.

Добре ни е под благодатното застъпничество на просиялите в светая Рус Божии угодници, чиито свети мощи и дръзновени молитви освещават тази страна и благочестивия ѝ народ и украсяват цялата Православна църква.

Добре ни е в братско в Христа общение с родни по вяра братя и сестри, на което се радваме през тези дни на нашето официално посещение в Москва и, уверени сме, тази наша взаимна любов и разбирателство няма да престанат вовеки!

Позволете ми, в знак на благодарност за топлия прием и за молитвен спомен на сестринството на тази свята обител да поднеса на преподобната игумения Теофания икона на всебългарския светец и покровител на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец, небесен застъпник на св. Йоан Кронщадски.

Знайно е, че новоканонизираният св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, след идването си в пределите на България, която с много любов нарича „маленкая сторонушка”, често е посещавал Рилската света обител. Покланял се е на мощите на св. Йоан и винаги е имал Рилския светец за свой покровител, пример за подражание и молитвен застъпник пред Божия престол. Сам св. Серафим, към когото днес заедно възнесохме слава, чест и поклонение, е съставил акатист, посветен на св. Йоан Рилски, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

Радвай се, преподобни Йоане, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!"

Патриарх Неофит в знак на благодарност за топлия прием и за молитвен спомен подари на майка Теофания иконата на св. Йоан Рилски – патрон на българския народ и на руския светец Йоан Кронщадски, и много почитан от новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец, както и нагръден кръст с украшения. Той отправи благословение: по молитвите на св. Йоан Рилски, на св. Серафим Софийски Чудотворец, на преподобна Матрона Московска, чиято памет честваме днес, Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Цар Симеон поднесе в дар на патриарх Кирил една историческа реликва – икона на св. Николай Чудотворец, която руският император Николай Втори, в качеството си на кръстник на българския престолонаследник, е подарил на своя кръщелник - княз Борис Търновски. От своя страна патриарх Кирил му поднесе икона на св. княз Владимир Покръстител, изработена по повод 1000-годишнината от неговото успение.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияИгумения ТеофанияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияПатриаршеска литургияСреща-разговорСреща-разговорСреща-разговорТържествен приемТържествен приемТържествен приемТържествен приемТържествен прием
« предишна новинаследваща новина »