ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДЕКЛАРАЦИЯ

22 март 2010 15:55, Сливенска митрополия
Сливенската св. Митрополия

Православният младежки просветен център ”Ихтис” гр. Сливен подкрепя г-н Георги Георгиев, координатор на новоучредената партия ВМРО-НИЕ, и изразява възмущението си от разпространената песен ”Паисий кючек”, с която кощунствено се скверни името и паметта на преподобни Паисий Хилендарски, който със своята "История славянобългарска" постави началото на Българското възраждане.

Преподобни Паисий Хилендарски е един от многобройните достойни български синове, носител на свободолюбивия български дух, родолюбие и благочестие, в душата на когото живееше заветът на България от Преслав, Охрид и Търново. Изпълнен с огнена ревност за своя български народ в тогавашното му унижение; слушайки разказите на поклонници за тежкото положение на всички българи; виждайки надменната гордост на други народи заради древна слава, и отправяните към българите унижения, че са прости и неграмотни, той написа своята ”История славянобългарска” и остави името си сред всепризнатите български духовни водачи. Чрез него започна Божият промисъл за делото на нашето освобождение, което накрая се увенча с автономна екзархия и независима държава.

От такива дела за подражание се нуждае днешната българска младеж, а не от тези, на съставителите на цитираната в началото песен.

Православният младежки център ”Ихтис” призовава православната християнска младеж и всички, които почитат преподобния наш отец Паисий Хилендарски да не стават съпричастни на сквернословието, разпространено в гр. Сливен.

Нека всички заедно се възпротивим на пошлостта и запустението!

гр. Сливен

22 март, 2010 г.

 

 

« предишна новинаследваща новина »