ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонение в Бачковския манастир

10 март 2016 15:51, Бачковска света обител
Поклонение на еврейската общност в България

Традиционното поклонение на представители на еврейската общност у нас и израелското посолство в България бе извършено днес - 10.03.2016 г. в Бачковската св. обител. Поклонението е в памет на спасяването на българските евреи през 1943 г. от депортация в нацистките лагери на смъртта. Групата бе водена от председателя на еврейското дружество „Шалом” в Пловдив – г-н Светлозар Калев.

Тази година сред дошлите да отдадат почит пред гробовете на екзарх Стефан и Българския патриарх Кирил бяха и гости от Израел - г-н Ейтан Броши със съпругата си и г-н Давид Коен, бивш посланик на Израел в България. Г-н Броши е депутат в Кнесета и председател на Дружеството за израело-българска дружба, а съпругата му г-жа Рая Броши е българска еврейка, родом от Пловдив. Пред плочата в памет на екзарх Стефан и патриарх Кирил и на надгробните плочи в главната църква на манастира бяха положени венци и цветя. Доайенът на еврейската общност в България, пловдивският равин Самуел Бену прочете благодарствена молитва пред гробовете на патриарха и екзарха.

В кратките слова произнесени от г-н Светозар Калев и архим. Симон, бе изтъкната изключителната заслуга на двамата първоейерарси в съхраняването на живота на повече от 50 000 български евреи. Игуменът подчерта дадения ни от свещеноначалниците пример на християнска любов, показали на дело готовност да положат душата си за ближния.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Поклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияПоклонение на еврейската общност в БългарияИгуменът на манастира архим.Симон и бившият посланик на Израел в България, г-н Давид КоенВенец пред плочата в памет на екзарх Стефан и патриарх Кирил в двора на манастираЦветя на гроба на екзарх СтефанЦветя на гроба на патриарх Кирил
« предишна новинаследваща новина »