ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. Киприан

12 март 2016 13:42, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. Киприан

В последния ден от посещението си в Москва Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Кремъл. Там той и придружаващата го официална църковна делегация се поклониха във вътрешните храмове на комплекса и се запознаха с историята, архитектурата и украсата им.

Патриархът и придружаващата го делегация се поклониха на св. мощи на св. Киприан Киевски и Московски, погребан в Успенския събор в Кремъл, в югозападното крило на храма. Патриарх Неофит извърши кратък молебен, отправяйки първосветителска молитва към българина, облагодатил руската земя, като се помоли за просперитета на двата единоверни и единокръвни народи и за тяхното утвърждаване в св. Православие, за богословско просвещение в благочестивата душеспасителна вяра на всички християни и да се просветим със светлината Христова за предстоящия Велик пост, за небесен покров на великия угодил Богу исихаст над родна България и новоотеческа Русия.

По-късно същия ден патриарх Неофит и придружаващата го делегация отпътуваха от Русия. Да изпратят светейшия Български патриарх от Покровския манастир, се събраха Негово Преосвещенство Подолски епископ Тихон, съпътствал с благословението на Руския патриарх Кирил делегацията през целия ѝ престой в Москва, игумения майка Теофания, проф. В. А. Алексеев, манастирското сестринство и служителите при хотелската част към обителта, грижили се с много любов за гостите от православна България, и поклонници, дошли да получат патриаршеското благословение на светейшия Неофит.

На летището, за да изпратят официалната църковна делегация начело с патриарх Неофит, бяха високопреосвещеният Волоколамски митрополит Иларион, председател на Външно-църковния отдел при РПЦ и сътрудници към отдела.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит посети Московския КремълПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанПатриарх Неофит отслужи молебен пред мощите на св. КиприанИзпращане на патриарх Неофит от Покровския манастирИзпращане на патриарх Неофит от Покровския манастирИзпращане на патриарх Неофит от Покровския манастир
« предишна новинаследваща новина »