ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит посети Високо-Петровския манастир в Москва

11 март 2016 22:30, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит посети Високо-Петровския манастир

На 10 март Българският патриарх Неофит и членовете на придружаващата го в Москва официална църковна делегация посетиха Високо-Петровската света обител.

Там той беше посрещнат от наместника на ставропигиалната обител и ректор на Руския православен университет игумен Пьотър (Еремеев) и братята на манастира.

Светейшият патриарх Неофит се помоли в съборния храм, посветен на светителя Петър, митрополит Московски, където наместникът на светата обител разказа историята на този главен храм на манастира.

Гостите от България, където отец Пьотър е завършил висшето си богословско образование, се поклониха и в Сергиевския храм. Светейшият Български патриарх се помоли пред образа на светителя Петър с частицата от мощите му и благослови братята на манастира, като се обърна към населниците на древната обител, възвърнала си манастирския статут едва преди 6 години. С пастирско слово патриархът ги насърчи да следват неотклонно духовния си път и с Божията помощ в скоро време да съумеят да възстановят изначалното благолепие на обителта, книжовната и просветителската дейност в нея.

В памет за посещението във Високо-Петровския манастир и за да напомня на нейния настоятел за годините прекарани под сводовете на Богословския факултет на Софийския университет, светейшият патриарх Неофит подари на манастира икона на св. Климент Охридски и гравюра с изображението на новопрославления св. Серафим Софийски Чудотворец.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Патриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастирПатриарх Неофит посети Високо-Петровския манастир
« предишна новинаследваща новина »