ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в катедралния храм "Св. Неделя"

14 март 2016 11:44, Софийска митрополия
Посрещане на Негово Светейшество

"Като изминем божествения път на непорочния пост, нека, чрез въздържание, всички се постараем да смирим плътта; чрез молитви и сълзи да потърсим спасяващия ни Господ, и... да се помолим: "Съгрешихме пред Тебе, Царю Христе, спаси ни… и ни направи, Добросърдечни, съобщници в Небесното царство!"(Стихира, гл. 2)" - с тези думи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит започна словото си, отправено към десетките духовници на Софийска епархия и стотиците миряни, дошли в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” вечерта в Неделя Сиропустна.

Многобройното църковно изпълнение се събра на съборното вечерно богослужение, за да вземе молитвено участие и да изпроси Божия благослов за започващия Велик пост.

Българският патриарх Неофит пристигна за началото на вечернята и благослови събралите се вярващи и духовниците от цялата Софийска епархия.

В митрополитската катедрала вече го очакваха епископите Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, и Маркианополски еп. Константин, също и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим.

Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий заедно с храмовото духовенство отслужи полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на Великия пост.

За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе сборната група свещеници и църковни певци, ръководени от иконом Кирил Попов.

По време на изпълнението на първата самогласна стихира бе подменено цветното храмово и свещеническо облачение с черно (тъмно) - на духовниците: епитрахил, стихар, орар; на храма: покривките на св. Престол, аналоите и проскинитариите.

Негово Светейшество в края на вечернята се обърна към препълнилите храма духовници и миряни. Цялото слово може да прочетете на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php

След благопожеланието за спасителен пост патриарх Неофит се поклони на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха към Първойерарха на Българската църква епископите, след това духовниците, а след това и миряните.

Традицията да се извършва всеобщо опрощение между християните е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропустна. В този ден то проповядва да прощаваме греховете на ближния, като се вгледаме самокритично в собствения си живот и да не забравяме истинските, духовните съкровища, които трябва да се стремим да събираме.

Подробен фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/815-vechernya-s-vzaimno-oproshtavane-v-stolichniya-katedralen-hram-sv-nedelya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »