ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В подножието на Арарат ще се строи руски православен храм

23 март 2010 00:22, Българска Патриаршия
В Ереван ще се строи руски православен храм

По време на тридневното официално посещение в Армения на предстоятеля на Руската православна църква, на 18 март светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и върховният католикос и патриарх на всички арменци Карекин ІІ възглавиха чина на освещаването на основния камък на руския православен храм, който ще бъде посветен на Въздвижението на Честния и Животворящ Кръст.

Бъдещият храм ще се издига при южните врата на столицата на Армения Ереван, откъдето се открива прекрасна гледка към библейската планина Арарат.

Кметството на Ереван предоставя за строителството на храма 5 000 кв. м. Освен петкуполния храм там ще бъде изграден и свещенически дом. При новостроящия се храм ще се помещава и представителството на Руската православна църква в Армения. Храмът е в близост до пътя, който води от Ереван към Ечмиадзин – седалището на Арменския патриарх.

В обръщението си към патриарх Кирил, католикосът на всички арменци Карекин ІІ припомнил за строящия се в Москва арменски катедрален храм "Сурб Хач" (Светия Кръст), който е пред завършване.

Решението за построяването на руски православен храм в Ереван и на арменски в Москва е взето през 1996 г. от предстоятелите на двете църкви. Още тогава е замислено тези два храма да бъдат посветени на Въздвижението на Честния и Животворящ Кръст Господен.

По време на престоя му в Армения Руският патриарх е бил награден от Католикоса на всички арменци Карекин ІІ с най-високото отличие на Арменската апостолска църква - орден "Св. Григорий Просветител". Изразявайки своята благодарност, патриарх Кирил подчертал, че Арменската църква е сред най-древните в света: за територията на историческа Армения «Страна Араратска» четем още от първите страници на Свещеното Писание, а книга Битие свидетелства, че Ноевият ковчег се е спрял на планината Арарат. Така тази земя се оказва тясно свързана с домостроителството на спасението на човешкия род.

Патриарх Кирил подчертал също, че и арменският, и руският народ са се съхранили благодарение на вярата си в Христа, но за жалост, съвременността ни изправя пред нови изпитания - „загубата на духовни ориентири, нравствения релативизъм, поклонението пред материалните блага, заплахата за националната, културната и религиозна самобитност на различните народи. Но световната цивилизация не би могла да просъществува без духовни и нравствени ориентири. За нас, представителите на древни културни традиции, ценностната координатна система се сформира благодарение на християнската вяра. Днес ние трябва да проявяваме грижа, тези ценности да не изчезнат от живота на съвременните хора”.

На 18 март се е състояла и среща на патриарх Кирил със студентите и преподавателите на Ереванския държавен университет, по време на която ректорът Арам Симонян огласява решението Руският патриарх Кирил да бъде отличен със степен "почетен доктор" и златен медал на университета.

По информация на Благовест-инфо.РУ

 

 

Снимки

В Ереван ще се строи руски православен храмВ Ереван ще се строи руски православен храм
« предишна новинаследваща новина »