ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа част от покайния канон на св. Андрей Критски в Русе

15 март 2016 12:55, Русенска митрополия
Първа част от покайния канон на св. Андрей Критски в Русе

На 14.03.2016 г. в катедралния храм „Св. Троица” в Русе беше отслужено последованието на Великото повечерие с четенето на първата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски. В богослужението, възглавено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, взеха участие ставр. ик. Илиян Илиев – председател на църковното настоятелство и дякон Валери Василев. Песнопенията, подпомагащи молитвеното настроение на вярващия народ бяха изпълнени от духовници от митрополитския хор ”Св. Димитрий Басарбовски“ с диригент свещ. Станимир Велчев, а много от християните, дошли да се потопят във великопостната атмосфера, пригласяха покайните слова: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

По своята дълбока богословска същност, покайният канон е един своеобразен зов за осъзнаване на греха и за покаяние. Душата е дълбоко заспала в грях и заради нея свети Андрей Критски се обръща с думите: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш".

В края на последованието с вдъхновяващо слово митрополит Наум се обърна към богомолния народ, с думите: „Най-хубавият бисер, който ни поднася светата Църква в началото на Великия пост, е Канонът на св. Андрей Критски. Няма по-велика изповед, по-красив плач, по-дивна песен, която да може да се роди в бурята на покаянието. Едва ли перото на друг поет е предало в тази везана реч онзи трепет и онова вълнение, което разкъсва из основи човешката душа – стихията на покаянието“.

Архипастирът на Русенската епархия призова християните особено през великопостните дни да бъдат редовни богомолци в храма – мястото за обща молитва, която е спасителна и издига покайния дух на всеки вярващ в благоприятното време за спасение - Великия пост.

Текст: дякон Валери Василев
Снимки: свещ. Венелин Попов

 

 

Снимки

Първа част от покайния канон на св. Андрей Критски в РусеПърва част от покайния канон на св. Андрей Критски в РусеПърва част от покайния канон на св. Андрей Критски в Русе
« предишна новинаследваща новина »