ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

30 години от избирането на Сливенския митрополит Йоаникий

23 март 2010 10:19, Сливенска митрополия
Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий

Разгръщаме кондиката на Сливенска митрополия, в която е записаното Изложение за проведения през 1980 г. избор за митрополит на овдовялата Сливенска епархия. В него в резюме четем: ”Днес 23 март – неделя, въпреки почивния ден, още от ранна сутрин в центъра на Сливен се забелязваше оживление. Свещеници и миряни от различните краища на Сливенска епархия бяха дошли в града под сините камъни с изключително важна църковна мисия. Предстоеше избор на Сливенски митрополит. Съгласно действащия Устав на Българската православна църква епархийски избиратели са по 3 клирици и 3 миряни от всяка духовна околия. Сливенска епархия е разделена на 7 духовни околии и броят на епархийските избиратели е 42. След отслужената св. Божествена литургия в катедралния храм „Св. Димитър” от Видинския митрополит Филарет, наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол, в сградата на Митрополията се явиха 40 епархийски избиратели. Каталогът на кандидатите за митрополит на гр. Сливен, утвърден от Св. Синод, съдържа имената на 11 епископи. В 11 часа председателят на избирателното събрание Видинският митрополит Филарет обяви началото на избора. След проведеното тайно гласуване се установи, че избирателите с пълно вишегласие от 40 гласа, за Сливенски митрополит са избрали Величкия епископ Йоаникий, викарен епископ на починалия митрополит Никодим. На второ място с 24 гласа избирателите са посочили Крупнишкия епископ Геласий. Предвид резултатите от гласуването избирателното събрание ПРОГЛАСИ горните две лица за законно избрани от клира и народа на Сливенска епархия за достойни приемници на Сливенския митрополитски престол.”

Изложението е подписано от всички участвали в избора епархийски избиратели и е изпратено в Св. Синод.

На 13 април 1980 г. в Синодния параклис „Св. цар Борис” членовете на Св. Синод избраха Величкия епископ Йоаникий за каноничен Сливенски митрополит.

На 19 и 20 април 1980 г. новоизбраният Сливенски митрополит Йоаникий бе тържествено посрещнат в гр. Сливен.

Отбелязвайки 30-годишнината от това важно за Сливенска епархия събитие, ще си позволим да припомним и част от първото отеческо програмно слово на новоизбрания Сливенски митрополит Йоаникий, произнесено на 19 април 1980 г. в катедралния храм „Св. Димитър” Сливен: "Дълготърпеливо ще благовестя Словото Божие, неизменно и неотклонно ще направлявам поверените ми в Господа чада в здравото православно учение. Редовно в проповеди и беседи за истините на вярата ще увещавам и назидавам за поука и добродетелен живот. Благочинно ще извършвам Божиите тайнства, ще изпросвам и проповядвам Божията благодат, която е особено необходима в делото на спасението, за да живее постоянно Духът Божий в нас.

По примера на св. ап. Павел ще бдя над работниците на Божията нива да не занемаряват дарбата, получената чрез тайнството Свещенство, с любов ще поощрявам тяхното усърдие, ще разпалвам ревността им към Божия дом. Същевременно ще се пазя да не възлагам прибързано ръце, сам ще служа с чисто сърце, добра съвест и нелицемерна вяра, за да бъда образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота…”

След 30 години следва да се запитаме: изпълни ли митрополит Йоаникий дадените тогава обещания? Отговорът е еднозначен - да, изпълни ги и продължава да ги изпълнява. През всичките тези години той е неуморен пастир, духовен ръководител и наставник на повереното му от Бога паство. Всяка година отслужва над 80 св. божествени литургии в различни храмове на епархията. На никого не е отказал да извърши светите тайнства Кръщение и Венчание. Написал е над 15 книги, които са ценен духовен извор за християнско усъвършенстване и спасение. Ръкоположил е над 100 свещенослужители. Почти всички храмове в епархията са ремонтирани. С негово благословение в епархията са построени над 120 нови храмове и параклиси. Митрополитският дом е отворен за всеки, който има нужда от духовна просвета и напътствия. Всичко това ни дава основание да констатираме успешно и плодотворно митрополитско служение.

На многая лета, високопреосвещени Владико!

 

 

« предишна новинаследваща новина »