ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с Покайния канон на свети Андрей Критски

18 март 2016 18:36, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с покайния канон на свети Андрей Критски

Първата седмица на Великия пост е особено важна за християните. Светата Православна църква е установила специални богослужебни последования, които да подпомогнат вярващите в подготовката за предстоящите свети Тайнства – Изповед и Причастие.

В първите дни на Великия пост в храмовете на Пловдивската епархия се отслужва богослужебното последование Велико повечерие с Покайния канон на свети Андрей Критски.

В понеделник, 14 март, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Великото повечерие в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив.

Владиката отслужи първата част от покайното последование на канона на св. Андрей Критски, който е разговор между автора и Бога, от една страна, и между певеца и собствената му душа, от друга.Това дивно църковно творение е зов към съвестта за осъзнаване на греха и за покаяние. Виждайки, че душата му е дълбоко заспала в грях, свети Андрей се обръща към нея с думите: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш? Краят наближава и ти ще се смутиш". Целият канон на свети Андрей е пропит от една единствена мисъл - нуждата от покаяние, която е основна при християнството.

Песнопенията, подпомагащи молитвеното настроение на вярващите, бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесените църковни хорове от пловдивските храмове под диригентството на Дорис Хофман.

В края на богослужението архиереят на Пловдивската епархия призова богомолния народ Божий да се уповава на молитвите на свети Андрей Критски и призова миряните да съучастват във великопостните богослужения на светата Четиридесетница.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1061-14032016g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-1-chast-mitropolitski-hram-sv-marina.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с покайния канон на свети Андрей КритскиВелико повечерие с покайния канон на свети Андрей КритскиВелико повечерие с покайния канон на свети Андрей КритскиВелико повечерие с покайния канон на свети Андрей КритскиВелико повечерие с покайния канон на свети Андрей КритскиВелико повечерие с покайния канон на свети Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »