ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с трета част на канона на свети Андрей Критски

18 март 2016 18:43, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с трета част на канона на свети Андрей Критски

„Отвори ми, Подателю на живота, дверите на покаянието”.

На 16 март, третия ден на Великия пост, с благословението на високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави Великото повечерие с третата част от Покайния канон на св. Андрей Критски в храм „Св. Николай Чудотворец”, град Пловдив.

В съслужение с Негово Преосвещенство молитвено съучастие взеха храмовото духовенство и свещеници от града.

Владиката прочете стиховете от Великия покаен канон на св. Андрей Критски, а песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесените църковни хорове от пловдивските храмове под диригентството на Дорис Хофман.

В словото си към миряните Знеполският епископ Арсений се обърна с думите:

„Намираме се в третия ден от началото на светата Четиридесетница, и всеки път, когато започва Великият пост, ние трябва да се запитаме действително ли искаме да участваме заедно с цялата Църква в този пост, или не? Готови ли сме да принудим себе си да живеем истински през поста, или не? Обаче, за да живеем истински през поста, ние трябва да се запитаме има ли у нас решимост да положим всички усилия, за да живеем с Бога в тази духовна глъбина, която той ще ни открие... Великият пост ни поставя пред висшата истина и правда. Настъпва изпитание в нашия живот. Изпитание по време на поста в светлината на Словото Божие. Дава ни се възможност на всеки един от нас да се срещне с Бога или да не се срещне с Него никога, нито тук, нито във вечността. И нека, братя и сестри, отговорът, който трябва да дадем в края на поста на Църквата за нашата вяра, за нашата надежда, за решимостта да следваме Христа, да бъде даден отговор не с едни уста, а по вдъхновение на Светия Дух, Който ние трябва да придобием в пълнота, ако вървим неотклонно по пътя на светата Четиридесетница. Амин!”

В края на вечерното последование викарният епископ изрази благодарност към председателя на храм „Св. Николай Чудотворец”, към духовенството и към всички, дошли в храма да се слеят в покайно чувство пред Господа, и им преподаде благословение от епархийския архиерей - Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1065-16032016g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-3-chast-hram-sv-nikolai-chudotvoretz.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей КритскиВелико повечерие с трета част на канона на свети Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »