ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски - IV част

18 март 2016 18:49, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV част

„Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава”.

В четвъртия ден на Великия пост Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Великото повечерие с четвъртата част от Покайния канон на свети Андрей Критски в пловдивския храм „Света Троица”.

Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, взе молитвено съучастие на вечерното последование.

Множество свещеници и миряни са събраха на съборната покайна молитва.

Умилителните песнопения на канона бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесените църковни хорове от пловдивските храмове под диригентството на Дорис Хофман.

Последната част от покайното моление бе прочетена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

В края на молитвеното последование архипастирът на Пловдивска епархия произнесе вълнуващо слово, в което каза:

„Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори” (Мат. 7:7). Така нашият Господ и Спасител ни насърчава и благодатно вдъхновява чрез евангелския текст, определен за четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. През първите четири дни на светата Четиридесетница ние многократно въззовавахме към Спасителя, към Бога, към Светата единосъщна и неразделна Троица: ”Помилуй мя, Боже, помилуй мя!” Много пъти похлопахме на дверите на безграничното Божие милосърдие. В тези дни благодатното слово на Великия пост ни подпомогна духовно, умили сърдечно във великия подвиг на покаянието, до чиято цел няма да достигнем, ако не възложим всичкото си упование на Бога, ако не се молим, ако не потърсим Божията помощ. За това ни уверява Христос тази вечер, на последната част на Великия покаен канон, че на тоз, който хлопа на Божието милосърдие, ще отвори Бог дверите на безграничната Си любов и който иска от Бога милост, ще я получи. Вярвайте - Бог чува вашата искрена молитва и ще ни даде Божията благодат и сила!”

След отпуста на вечерното последование владиката поздрави храмовото духовенство и свещенослужителите, благодари на певците и на всички миряни, дошли в храма да се слеят в покайно чувство пред Господа.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1066-17032016g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-4-chast-hram-sveta-troitza.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV частВелико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV частВелико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV частВелико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV частВелико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV частВелико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски - IV част
« предишна новинаследваща новина »