ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!

19 март 2016 19:01, Русенска митрополия
РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!

На 18. 03. 2016 г., в първата петъчна вечер на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави последованието на Малкото повечерие с Богородичния акатист – I статия. На архиерея съслужиха ставр ик. Илиян Илиев – председател на катедралния храм, и дякон Валери Василев. Похвалните песнопения в чест на Св. Богородица бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. Димитрий Басарбовски“ с диригент свещ. Станимир Велчев.

В края на последованието архиереят с обърна към дошлите християни с топло слово, в което отбеляза, че във „величанията, които се отправят към Божията Майка: „Радвай се, Невесто Неневестна!“ са изразени догматически и нравствени истини на нашата вяра. Божията Майка се сравнява с мост, който свързва небето и земята. На някои това сравнение ще се стори обикновено, но то изразява една духовна действителност още от времето, когато Пресветата Дева е чула ангелския поздрав: „Радвай се, Благодатна...“, защото между небето и земята е зеела дълбоката пропаст на греха. Света Богородица е сравнена с мост, защото тя роди Този, Който преведе човеците към Бога!“ Освен това митрополитът отправи призив към богомолците да се обръщат молитвено колкото е възможно по-често към Божията Майка, защото тя е наша небесна застъпница и образец на чистота и смирение.

Текст: дякон Валери Василев
Снимки: свещ. Венелин Попов

 

 

Снимки

РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!РАДВАЙ СЕ, НЕВЕСТО НЕНЕВЕСТНА!
« предишна новинаследваща новина »