ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“

19 март 2016 19:17, Ловчанска митрополия
Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“

Една от най-старите манастирски обители в Ловчанска епархия е Правешкият манастир „Св. Теодор Тирон“. Той е и единственият манастир в България, който носи името на св. вмчк Теодор Тирон. Тодорова събота е също и празник на град Правец.

Днес светата обител празнува двоен празник, защото преди 150 години на този ден е осветен възстановеният манастирски храм.

Тук за да отслужи света Литургия и за да участва в празника на правчани, бе духовният архипастир на Ловчанска епархия Високопреосвещеният митрополит Гавриил. В съслужение с него участваха архим. Неофит от Видинска епархия, ставроф. ик. Кънчо Кабадийски - председател на катедралния храм „Св. Троица“ в Ловеч, ставроф. ик. Борис Петров - архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, свещеноик. Вениамин Павлов - свещеник при храм „Св. Троица“ - Ловеч и свещ. Илия председател на храм „Св. Атанасий“ в Правец.

След светата служба владиката поздрави вярващите с празника и каза, че благодарение на този манастир и на всички останали манастири в родината ни, българите са останали българи по време на турското робство и, когато руските войски са дошли да ни освобождават, е имало въобще какво да бъде освободено.

Празникът продължи в центъра на град Правец, където митрополит Гавриил произнесе слово и благослови гражданите и жителите на града.

 

 

Снимки

Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“Архиерейска служба в Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“
« предишна новинаследваща новина »