ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКАТА ЛИТУРГИЯ ЗА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА - 20 март 2016 г.

20 март 2016 13:34, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит - Неделя Православна`2016

На 20 март 2016 г. тържествената св. Литургия за Неделя Православна в ПКСХП „Св. Александър Невски” бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Техни Преосвещенства Маркианополски еп. Константин и Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН на патриаршеския храм, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, представителите на Московската патриаршия и на Румънската патриаршия у нас: архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, ик. Александър Величков, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Николай Георгиев, прот. Йоан Попов, свещ. Антоний Милушев, заедно с протодяконите Александър Нешев и Иван Петков, дяк. д-р Деян Коруноски, дяк. Васил Танев и гостът от Киевската духовна академия дяк. Йоан Анатал.

След подвизаването на верните през първата седмица от Великия пост в нейния неделен ден светата Православна църква премъдро е отредила да се чества Тържеството на Православието, установено от св. Теодора Августа на 11 февруари 842 г. в Константинопол. Така, обичащите светата православна вяра и жадуващите тя да бъде съхранена и да бъде предадена на следващите поколения неповредена, и днес могат да възгорят в ревност по православната истина и да се укрепят в изповядването й като се радват на достойните примери на светиите и християните от предишните векове. В първата половина на 9 век победата над иконоборческата ерес през 787 г. (Седми вселенски събор) е трябвало да бъде утвърдена и ясно заявена пред всички. За вразумление! Затова през 842 г. литийно шествие със св. икони и св. мощи тържествено преминава по улиците на Константинопол. Това Църквата прави и днес чрез празнуването на Неделя Православна, за да покаже на света, че тя пази божествените истини, Свещеното Предание и Свещеното Писание в чистота, и заедно с небесната Църква устройва духовното възрастване на своите чеда. За спасение!

В храма бяха дошли и софийските семинаристи, които през цялото време на празничното богослужение държаха в ръцете си православни икони - образи на първообразите - светии, които доказаха, че е възможно човек да угоди на Бога.

В празничното си слово Негово Светейшество подчерта: "В Първата неделя от Великия и спасителен пост Църквата отново насочва нашите мисли и внимание към светото Православие, към онова право-славене на Бога, което е отличителен белег само на онази Църква, която е останала изцяло вярна на спасителното Христово учение – такова, каквото то е предадено в света от нашия Господ Иисус Христос и от Неговите просветлени от Светия Дух ученици." (Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=198877)

На този специален ден, по инициатива на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Негово Светейшество награди с грамота за плодотворни църковни заслуги 87-годишната звънарка на "Св. Александър Невски" г-жа Мария Зъбова, която изпълнява своето звънарско служение вече 66 години. В нейна чест прозвуча още едно "Многая лета!", последвано от искрените поздравления на признателните християни в храма.

Вярното служение на Бога и Църквата, вярното изповедание и днес са извънредно важни примери за следване. В нашето съвремие, в което се правят опити да ни се внуши, че има много религии и християнски конфесии, чрез които също можем да се спасим, ние имаме добре изпитан чрез своята приемственост съборен критерий как да вярваме:

“Пророците каквото видяха, апостолите каквото научиха, Църквата каквото прие, учителите каквото в догмати изповядаха, вселената в каквото се увери... това мислим, това говорим, това проповядваме... Тази е вярата на апостолите, тази е вярата на отците, тази е вярата на православните, тази е вярата, утвърдила вселената.” (Из: Синодално послание на VІІ Вселенски събор)

Да възлюбим Бога и ближните си и да опазим вярата, за да се спасим!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Биографична справка на наградената звънарка на ПКСХП "Св. Александър Невски":

Мария Зъбова е родена на 26 май 1929 г. Завършила е френски колеж в Пловдив. По образование е математик - педагог и преподавател по математика. Майка на 3 дъщери, от които има 5 внука и 5 правнука. От 1943 г. започва да пее в хора на руската църква "Св. Димитър" в Пловдив, а по-късно - в катедралния храм "Св. Марина". През 1950 г. идва да следва математика в София и става хористка в "Св. Александър Невски". Години по-късно проявява интерес и започва да се учи да бие камбаните. От няколко десетилетия е празничният звънар на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", който оповестява началото и края на всяка света Литургия и на по-важните църковни служби и събития.

По мнението на нейните помощници-звънари, Мария Зъбова е вярващ, стриктен и предан на Бога и на службата си в храма човек, даващ пример и вдъхновение за вярност в служението на Бога, Църквата, Отечеството и ближните.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Тържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г. Тържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г.Тържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г. Патриарх Неофит БългарскиТържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г.Тържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г. Тържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г.Тържество на Православието в ПКСХП "Св. Александър Невски"Тържество на Православието в ПКСХП "Св. Александър Невски"Българският патриарх Неофит Маркианополски еп. КонстантинБраницки еп. Григорий Протод. Александър Нешев Тържество на Православието в ПКСХП "Св. Александър Невски"Апостолското четивоЕвангелското четивоПатриаршеска св. Литургия за Неделя Православна в "Св. Александър Невски"Велик входВелик входВелик входБългарският патриарх Неофит Браницки еп. ГригорийТържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г.Произнася се Символът на вяратаПроизнася се Символът на вяратаМолитва с вяра в Бога"Отче наш, Който си на небесата..."Българският патриарх НеофитСофийският митрополитски протдякон Иван ПетковПатриаршеският хор с дир. доц.Димитър Димитров и солист Стефан ДимитровТържество на Православието в ПКСХП "Св. Александър Невски" - семинариститеТържество на Православието - 1 Неделя от Великия пост, 20 март 2016 г.Патриаршеското слово за Неделя ПравославнаПатриаршеското слово за Неделя ПравославнаПатриарх Неофит БългарскиГ-жа Мария Зъбова - награждаването за 66 години звънарска служба на БПЦНаграждаването на Мария Зъбова - звънарка на "Св. Александър Невски"Награждаването на Мария Зъбова - звънарка на "Св. Александър Невски"Наградната грамота на г-жа Мария ЗъбоваЗвънарката на "Св. Александър Невски" Мария ЗъбоваНаграждаването на Мария Зъбова - звънарка на "Св. Александър Невски"Патриарх Неофит награждава г-жа Мария Зъбова за 66-годишната й звънарска службаПатриаршеска св. Литургия за Неделя Православна в "Св. Александър Невски"Архим. Дионисий изговаря разрешителната молитва преди св. ПричастиеПатриарх Неофит БългарскиЗвънарката на "Св. Александър Невски" Мария ЗъбоваЗвънарката на "Св. Александър Невски" Мария ЗъбоваТържество на Православието в ПКСХП "Св. Александър Невски"Тържество на Православието! "Св. Богородица Достойно есть"
« предишна новинаследваща новина »