ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа статия на Богородичния акатист в старопрестолния Видин

21 март 2016 09:34, Видинска митрополия
Първа статия на Богородичния акатист в старопрестолния Видин

На 18 март в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, по време на Малкото повечерие тържествено бе прочетена първата част на Богородичния акатист.

Молението към пречистата Божия Майка бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който прочете първата статия от акатиста и произнесе кратко слово, в което подчерта важността на Божията Майка за спасението на човешкия род и нейната благодатна подкрепа за християнското облагодатяване пред Бога.

Клиросното пение бе изпълнено от свещенослужители при храма.

По време на Малкото повечерие бе отслужен по традиция и чинът на Петохлебието, за радост и духовна утеха на вярващите, прекланящи се пред светата, пречиста и преблагословена Богородица.

След молитвеното последование и славословие и след благото слово на епископ Поликарп, вярващите се поклониха пред образа на св. Богородица – „Милваща“ и получиха от осветените хлябове за здраве и благословение.

За първи път в катедралния храм бе украсена иконостасната икона и иконата на Света Богородица – „Всецарица“ с ябълки, по примера на иконата Света Богородица – „Златна ябълка“ в с. Горни Воден, край Асеновград, които ще бъдат благословени и раздадени на 15 април, в деня, когато се чете целият Богородичен акатист. Ябълките се раздават на жени, които нямат рожби и на хора, имащи онкологично заболяване.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1R3Eype

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »