ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в гр. Монтана

21 март 2016 09:35, Видинска митрополия
Тодоровден в гр. Монтана

На 19 март с тържествена света Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в храм „Св. св Кирил и Методий“, гр. Монтана, бе почетена в първата събота от Великия пост паметта на св. Теодор Тирон.

В светата Литургия с епископ Поликарп съслужиха: иконом Емил Ангелов, иконом Николай Митов и протойерей Тодор, а клиросното пение изпълниха вярващите християни при храма.

След светата Литургия бяха осветени варено жито с мед, също и различни постни приношения в памет на светеца, покровител на храма, както и за благословение на вярващите християни, изпълнили храма и дошли да се причастят със светите Тайни Христови.

По време на службата проповед за празника произнесе епископ Поликарп, който напомни историята на тържеството, което събира вярващите в храма в първата събота на Великия пост – чудото, което през 356 г. извършва светият великомъченик Теодор Тирон, спасявайки от осквернение християните от Константинопол. Той говори и върху евангелското четиво, като подчерта, че християните нелицемерно и искрено, с любов и човеколюбие трябва да живеят своя духовен живот и да бъдат пример за истинско подражание на Спасителя Господ Иисус Христос.

Епископ Поликарп поздрави и благослови вярващите християни и от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

От името на духовенството и вярващите християни приветствие към епископа поднесе иконом Емил Ангелов, председател на храма.

Епископ Поликарп раздаде на всички присъстващи в храма и по една книга с духовно съдържание за благословение и духовно поощрение.

По традиция след светата Литургия гостите и вярващи християни бяха почерпени с мекици.

За повече снимки посетете http://bit.ly/1XCvGYj

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »