ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна във Видин

21 март 2016 09:36, Видинска митрополия
Неделя Православна във Видин

На 20 март, когато Православната църква отбелязва Първата неделя от Великия пост, определена от църковните отци като Неделя Православна, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи света Василиева литургия и така по достоен начин бе почетен денят на светото Православие.

В богослужението взеха участие духовници от храма и много благочестиви християни.

След прочитането на евангелския текст проповед произнесе Белоградчишкият епископ Поликарп, който припомни историята на празника, като засегна и важни моменти, касаещи чистотата на вярата, истината и достойното предстоене пред Бога.

След светата Литургия Видинският митрополит Дометиан отправи молитва към Бога, като Му благодари за великите и пречудни благоволения към християните и нашия народ, а също така пожела единство на нашия народ и пребъдването му в православната вяра и дух. Той благослови вярващите и им пожела Бог да ги закриля и подкрепя в живота.

За първи път във Видин, след светата Литургия бе извършено литийно шествие около храма със свети икони. Литията оглави епископ Поликарп, който призова вярващите това да се превърне в традиция, чрез която да се покаже на гражданите на Видин вярата, християнската ни православна принадлежност и това да бъде добрият пример за подражание.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/1pCmlFt

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »