ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодорова събота. Архиерейска света Литургия

21 март 2016 15:11, Пловдивска митрополия
Тодорова събота. Архиерейска света Литургия

На 19 март, в първата събота на Великия пост, с божествена света Литургия бе прославен свети вмчк Теодор Тирон, в катедралния храм „Успение Богородично”, в град Пловдив.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, светата Литургия за празника възглави Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

Молитвено участие светата богослужба взе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

С викарния епископ съслужиха: свещеноиконом Тодор Хаджиев - председател на храм „Успение Богородично”, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и свещеници от града.

Песнопенията изпълни смесеният хор при катедралния храм „Успение Богородично”.

Проповед за празника по време на Евхаристийния канон произнесе Знеполският епископ Арсений:

„На Господ е било благоугодно спасението на човека да се извършва не само с Неговата сила, но и при участието на хората. А нашето участие се изразява в опити да ограничим стремежите на своята природа, да встъпим в молитвено общение, да се научим да взаимодействаме един с друг, бидейки тяло свързано, чрез милосърдието. Спасението на човека се извършва в Църквата Христова със силата на благодатта, в отговор на нашите духовни човешки стремежи. Великият пост, помагайки ни да прозрем тайната на спасението в Христа, чрез Църквата ни учи как трябва да строим своя живот, за да бъдем достойни за божествения дар на вечното спасение. Амин!”

След подобаваща подготовка много от присъстващите християни пристъпиха към светата Чаша и се причастиха със светите Тайни Христови, за очищение, освещение и укрепление в оставащите дни на Великия пост.

Архипастирът на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна с поздравителни думи към свещеноиконом Тодор Хаджиев, който на този ден чества своя небесен покровител, и преподаде архипастирския си благослов на всички.

Духовното тържество завърши с многолетствие, възгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1069-19032016g-todorovden-arhiereiska-sv-liturgiya-katedralen-hram-quspenie-bogorodichnoq.html

 

 

Снимки

Тодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света ЛитургияТодорова събота. Архиерейска света Литургия
« предишна новинаследваща новина »