ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит прие кардинал Паролин

21 март 2016 15:27, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит прие кардинал Паролин

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана, който е на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Срещата се състоя в приемния салон на Синодната палата днес, 21 март.

Кардинал Паролин беше придружаван от апостолическия нунций - Н.Впр. архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, Н.Пр. епископ Христо Пройков - апостолически екзарх в София, и представители на нунциатурата, както и Негово превъзходителство проф. Кирил Топалов, посланик на Р България във Ватикана. Гостите бяха придружавани от директора на Дирекция „Вероизповедания” към МС г-н Емил Велинов.

От страна на Българската патриаршия в двустранната среща взеха участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, архимандрит Дионисий - председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и началник-отдел „Връзки с обществеността" Александра Карамихалева.

Като благодари за честта да бъде приет от патриарх Неофит и за традиционно добрите отношения между БПЦ и Апостолическата нунциатура, кардинал Паролин изрази надежда, че настоящата среща ще заздрави още повече дипломатическите и междуцърковните отношения, и ще разшири сътрудничеството между Ватикана и Православната църква в областта на социалната и образователната сфера.

Българският патриарх приветства високия гост и придружаващите го лица и благодари за предоставената възможност български православни църковни общини да извършват своя литургичен и духовен живот на територията на Западна и Централна Европа. Той припомни, че добрите отношения между православните християни и католиците в България имат дългогодишна история, и сподели личния си опит като Русенски митрополит в изграждането им. Двете страни се съгласиха, че ръководещо в отношенията между католици и православни трябва да бъде това, което ни обединява, а не това, което ни разделя.

Като жест на гостоприемство митрополит Антоний определи готовността, с която Ватикана предоставя свои храмове на българските общини зад граница, като уточни, че около 90 процента от храмовете, които ползва Българската Западно- и Средноевропейска епархия, са преотстъпени от римокатолиците за литургическо ползване от православните. Специална благодарност митрополит Антоний изрази за предоставения на българската църковна община в Рим храм „Сан Паоло ала Регола”, който е с особена историческа важност за Ватикана, тъй като на това място св. апостол Павел е бил в затвор.

По отношение на взаимното сътрудничество в областта на образованието и науката Негово Светейшество благодари за възможността български православни студенти и преподаватели да учат и специализират в католическите университети. Доц. дякон Иванов отбеляза дългогодишната практика и сътрудничество с Университета Грегориана и Папския институт за Източни науки в Италия, и Източно-църковния институт в Германия, като отправи призив за продължаване на сътрудничеството в тази област.

Кардинал Паролин изтъкна добрата практика ежегодно българска държавно-църковна делегация да посещава църквата „Сан Клементе” в Рим, където е гробът на св. Кирил, по повод честването на Празника на Българската просвета и култура, както и за предстоящите чествания на 1100 г. от успението на св. Климент Охридски.

По време на срещата бе повдигнат и въпросът за възможността Българската православна църква да получи частица от мощите на св. Кирил Философ.

Двете страни си размениха паметни подаръци.

 

 

Снимки

Патриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал ПаролинПатриарх Неофит прие кардинал Паролин
« предишна новинаследваща новина »