ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Тодоровден

19 март 2016 17:32, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за Тодоровден

В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота. През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На Тодоровден всички столични храмове бяха изпълнени с богомолен народ. В някои от тях бе отслужена ранна св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство, ставр. ик. Антон Вълчанов, ставр. ик. Христоско Казакин, свещеник Симеон Змейков и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

След свещеническото причастяване отец Антон Вълчанов се обърна към многобройните миряни с духовно наставление за благодатното време на Великия пост, което трябва мъдро да се използва за духовно и сърдечно очищение.

Поради големия брой желаещи да приемат Христовите Тайни, християните бяха причастявани на три места в храма - пред централния, северния и южния престол. Духовниците благопожелаваха на всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а св. Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/826-todorov-den-v-mitropolitskata-katedrala-sv-nedelya

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »