ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Негово величество Филип, краля на Белгия

23 март 2016 12:39, Отдел "Връзки с обществеността"

Във връзка с кървавите атентати в Брюксел Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово величество Филип, краля на Белгия, съболезнователно писмо, в което се казва:

"ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Благовещение, когато до Пресвета Богородица и целия човешки род достига вестта за Раждането на Спасителя, с дълбока тъга и болка приехме известието за кървавите терористични атентати на 22 март в Брюксел, отнели живота на 34 души и ранили стотици невинни граждани. Акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога – живота, срещу мира, доверието и любовта в душите на хората.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в този тежък момент белгийския народ. От свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите. Молим Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3), да дарува сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба, унинието и страха!

Господ ни е заръчал: „Не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци. Не отмъщавайте за себе си, възлюбени, а дайте място на Божия гняв. Защото писано е: "отмъщението е Мое. Аз ще отплатя, казва Господ" (Рим. 12:17-19). Господ ни е оставил Своя мир, като ни е казал: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан 14:27), и ние, Неговите последователи, винаги ще бъдем миротворци, ще се стараем, доколкото зависи от нас, да живеем в мир с всички, да се укрепяваме във вярата, надеждата и любовта Христова и така да устояваме на злото в света.

Бог на мира и любовта да изпълни по Своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие към хората около нас и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни!

†НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

23.03.2016 г.

София"

 

 

« предишна новинаследваща новина »