ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започнаха снимките на мащабен проект за християнството по българските земи

23 март 2016 14:42, Българска Патриаршия
Представяне на проекта "Достойно ест"

Творческият екип на национален видео каталог „Това е България“ на 22 март 2016 г. представи новия си проект „Достойно ест“ в Аулата на Богословския факултет в София.

Поредицата е посветена на българската култура, християнската вяра и духовност.

Заглавието „Достойно ест“ е заимствано от химна във възхвала на света Богородица и не е случайно избрано - достоен е за уважение народ, оцелял през бурните векове на историята, крепен от вярата и единството си.

Изпълнителният продуцент Виктор Димчев сподели вълнението си от старта на проекта. Поредицата ще се състои от 3 филма по 40 минути, които ще пресъздадат хилядолетната история на християнството по нашите земи, история на възходи и падения, на борби и достижения: „За раждането“, „За силата“, „За вярата“, преведени на няколко езика.

„С поредицата ще се покаже непрекъснатостта на християнството по българските земи и такива обекти, които са подходящи за поклоннически турове“ допълни доц. д-р Павел Павлов, богослов, консултант и сценарист на проекта.

Музикалният продуцент Иво Христов разказа за изграждането на произведенията и как те ще прераснат в грандиозен спектакъл, събиращ образи, звук и светлина в 360-градусова среда за възприятие, което ще привлече и младата аудитория.

Музиката за филмите е възложена на младия и многообещаващ композитор Георги Стрезов, който ще използва богатите традиции на църковните песнопения, автентични български инструменти, както и възможностите на съвременните технологии.

Предвижда се да бъдат тиражирани различни продукти по проекта, сред които книга, включваща оригиналните партитури на музиката, фотографии и текстове към поредицата, луксозен албум с репродукции на български икони, представени и подбрани, за да носят благодат, любов и светлина.

Ще бъдат създадени и отделни кратки филми за всяка една от българските епархии.

Всеки един от етапите на проекта ще бъде представен на събития, като до средата на 2017 г. се очаква да бъдат реализирани основните продукти на проекта, предназначени за широка аудитория, не само в България, но и за българи в чужбина и чужденци, интересуващи се от българската култура и духовни ценности.

Социална кауза на проекта е изписването образа на Христос Пантократор под купола на втората по големина софийска църква – „Света мъченица Параскева”.

Проектът „Достойно ест“ е подкрепен от Светия Синод и лично от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Председател на Светия Синод на заседание на Светия Синод в пълен състав на 11.06.2015 г., с Протокол №15.

 

За повече информация:

Анелия Генова

Корпоративни комуникации

marketing@ttvi.bg

тел.: 02 931 8000

 

 

Снимки

Представяне на проекта "Достойно ест"Еп. Тихон поздравява екипа на проекта
« предишна новинаследваща новина »