ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна със Запорожкия и Мелитополски архиепископ Лука

28 март 2016 11:18, Софийска митрополия
Българският патриарх Неофит се срещна със Запорожкия и Мелитополски архиепископ Лука

Българският патриарх Неофит се срещна със Запорожкия и Мелитополски архиепископ Лука и представители на Украинската православна църква.

Църковната делегация от Украинската православна църква е на поклонническо посещение в България.

На срещата с патриарх Неофит, заедно с архиепископ Лука присъстваха духовници от Запорожка и Мелитополска епархия, които споделиха с първойерарха на Българската църква трудната политическа и духовна ситуация, в която се намират Църквата и родната им земя.

В срещата взеха участие Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас, и секретарят на Руското подворие йеромонах Зотик.

Архиепископ Лука поднесе в дар на патриарх Неофит икона с образа на eдин от покровителите на Запорожка епархия - св. праведен Петър Калнъшевски, последен атаман на Запорожката Сечь, канонизиран през миналата година, и летописна книга с историята на епархията.

Гостите от Украйна посетиха храм-параклиса „Св. Марина“ в двора на Софийска митрополия, поклониха се на мощите на светицата, а архиепископ Лука помаза всички с елей за благословение.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/832-balgarskiyat-patriarh-neofit-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-ukrainskata-pravoslavna-tzarkva

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »