ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора статия на Богородичния акатист в гр. Монтана

25 март 2016 22:09, Видинска митрополия
Втора статия на Богородичния акатист в гр. Монтана

На 25 март, когато Православната църква отбелязва празника Благовещение, по време на вечерното молитвено последование, оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана, бе прочетена втората статия на Акатиста на света Богородица. По традиция през Великия пост, всеки петък вечерта се чете Богородичният акатист, разделен на статии.

Във вечерното богослужение участие взеха архимандрит д-р Йосиф, от гр. Бойчиновци, иконом Емил Ангелов, председател на храма, иконом Николай Митов, протойерей Тодор и свещеник Борислав.

Молитвените песнопения изпълниха богослови от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и енориашите при храма.

След акатиста и чина на петохлебието Негово Преосвещенство епископ Поликарп произнесе проповед, благослови вярващите християни, като ги поздрави от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и от свое име и им пожела много здраве, радост и духовни сили, за да бъдат достойни чеда на Бога, Църквата и честен пример в обществото за вяра, надежда и любов.

За поклонение на вярващите християни в гр. Монтана и благословение от Видин бе занесена иконата на Пресвета Богородица – „Всецарица“, който образ е известен с благодатната си подкрепа и помощ на онези, които страдат от онкологични заболявания.

От името на духовенството и присъстващите, отец Емил, председател на храма, поздрави епископ Поликарп и му благодари за оказаната радост и чест да оглави богослужението и да отслужи втората част на Акатиста на Божията Майка.

Богомолният народ, от своя страна, с умиление и радост преминаваше, за да се благослови и помоли на света Богородица пред нейния дивен образ.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: йеромонах Максим
Снимки: Александра Чакърова

 

 

« предишна новинаследваща новина »