ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит възглави празничната литургия за Благовещение

26 март 2016 07:54, Софийска митрополия
Посрещане на Негово Светейшество

С камбанен звън започна празникът Благовещение - денят, в който св. архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от седми век.

Във всички столични храмове Благовещение бе отбелязан със св. Литургия. По време на Великия пост това е единственият ден през седмицата (освен съботите и неделя Цветница), когато се полага да бъде извършена Златоустова св. Литургия. Въпреки че голямият християнски празник бе работен ден в страната ни, много миряни дойдоха в храмовете да засвидетелстват своята причастност с Христа и съпричастност с радостта, която се благовести на целия човешки род.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит възглави празничната св. Литургия в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия”. В съслужение с първойерарха на Българската църква бяха софийският викарий Браницки еп. Григорий, архимандрит Дионисий - председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм "Св. Александър Невски", архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия и председател на храма, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Въпреки че празникът съвпадна с делничния петъчен ден, древният храм бе преизпълнен с богомолци. Много от тях носеха цветя, за да украсят иконата на св. Богородица, и хлебни приношения, които раздаваха за здраве и благопреуспяване. Празникът, в който се спомня благовестието на св. архангел Гавриил към св. Дева Мария, се смята за начало на пролетта и се почита като Ден на жената християнка.

В края на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит произнесе празнично слово и поздрави всички жени, майки, девойки, и даде своя първосветителски благослов, като пожела винаги да бъдем под покрова на Божията Майка.

След края на литургията еп. Григорий и духовенството отслужиха трисагий в памет на Хонорий - християнина, чиято гробница е открита в близост до храм „Св. София. В нея са намерени останки от изявения боголюбец, което се предполага заради факта, че гробното място е в близост до базиликата.

Костите са поставени в специално изработен малък каменен саркофаг, наподобяващ формата и вида на големите саркофази, използвани в първите векове.

След като бе извършено заупокойното последование, еп. Григорий преля костите с благословено вино, а присъстващите вярващи в един глас казаха: „Бог да го прости!” Предстои в следващите дни малкият саркофаг да бъде препогребан в костницата на „Хонорий, раб божи” - както е написано на стените й (намерена е случайно през 1989 г.).

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »