ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

КПО на Св. Синод проведе поредно обучение за християнските ценности с директори и учители от София

28 март 2016 17:28, Българска Патриаршия
Ученици от хор "Рая" - 20 ОУ - София

На 28 март 2016 г. в залата на Синдиката на българските учители, по негова инициатива бе проведено поредното обучение за християнските ценности с директори и учители от детски градини и училища в гр. София. Семинарът се организира и провежда със съдействието на Културно-просветния отдел (КПО) на Св. Синод и РИО на МОН - София град и е на тема : „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците”.

Както на обученията, проведени на 16 и 17 февруари т.г., обучители в днешния семинар бяха ик. д-р Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова - експерти в КПО.

Практически опит с участниците в семинара споделиха и учителките по Религия-Християнство Руска Тошева (20 ОУ „Тодор Минков“-София) и Милена Стоименова (172 ОУ „Христо Ботев“ - Нови Искър).

Обучението започна с поздрав от хор „Рая” към 20 ОУ „Тодор Минков“ с художествен ръководител старши учител по музика Надежда Димитрова.

Обучителите наблегнаха върху духовно-нравственото преобразяване, което изживява детското сърце, когато се запознае отблизо с православната вяра и нейните висши ценности. Личният пример на учителя, неговата християнска култура и духовна сила бяха изтъкнати като фактори, които привеждат душите на учениците в готовност да възприемат знанията за вярата и да ги приложат в личния си живот. Обучението премина в ползотворна дискусия по богословски, библейски, педагогически и нравствени теми и спомогна за това преподавателите да разберат колко е важно да преподават на подрастващите поколения автентичното православно християнство, а не негови сурогати, примесени със суеверия и езичество.

Директорите и учителите изразиха сърдечната си благодарност за полезния семинар, дадоха предложения за стъпки, които да подпомогнат въвеждането на предмета Религия в задължителната подготовка на учениците и заявиха желание да включат децата си в предстоящия конкурс на Св. Синод "Възкресение Христово"-2016.

Инициативата на СБУ продължава с обучения в областните градове при сътрудничество с КПО на Св. Синод и със съответните митрополии на БПЦ по места. На 24 март т.г. обучителен семинар бе проведен в гр. Пловдив. През м. април предстои провеждането на 3 такива семинара в Сливенска епархия - в градовете Бургас, Сливен и Ямбол.

Още за тези семинари можете да прочетете в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=196238

и

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=199618

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Участниците в семинара в СБУСтавр. ик. д-р Захарий Дечев беседва с аудиториятаСтолични директори и учители по време на обучението
« предишна новинаследваща новина »