ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение. Архиерейска света Литургия

28 март 2016 17:48, Пловдивска митрополия
Благовещение. Архиерейска света Литургия

"Днес е началото на нашето спасение - възпява светата Църква - и разкриване на вечната тайна:

Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува.

Затова нека и ние с него да пеем на Богородица:

Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!"

На 25 март Църквата възпоменава радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в храм "Света Богородица - Благовещение", в Асеновград.

С камбанен звън Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат в храма с дълбока почит и искрена любов от всички присъстващи боголюбиви миряни от града и от цялата богоспасаема Пловдивска епархия.

Епархийският архиерей възглави светата Литургия по повод светлия празник Благвещение.

С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от града и епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Според църковния календар от Благовещение започва пролетта и денят се почита като празник на жената християнка.

Църквата „Света Богородица – Благовещение” в Асеновград е пазителка на една от най-известните чудотворни икони на Божията Майка –„Света Богородица Умиление”. Чудотворният образ на Небесната покровителка и днес събра богомолци от цяла България.

Като пожела винаги да пребъдваме под покрова на Божията Майка, Пловдивският митрополит Николай се обърна към миряните с думите: „Благовещение е празник на човешкото щастие, защото онзи, който осъзнава какво се е случило в този свещен миг, е щастлив човек. Защото щастлив е онзи, който чувства Божията любов и чувства желанието на Бога да потърси изгубената овца, да потърси и вземе върху си изгубената душа. Празникът Благовещение е празник на радост, защото над цялото човечество се възвести чрез светия архангел Гавриил, който бе изпратен от Бога, за да каже на Мариам, че е намерила благодат у Бога, че Дух Свети ще слезе върху ѝ и силата на Всевишния ще я осени, и тя ще зачене в утробата си от Духа Светаго и ще роди Спасителя на нашите души. Радваме се, защото на човечеството бе възвестено, че Той идва само след девет месеца. И слезе от небето на земята Царят на мира Господ Иисус Христос, Който примирява човека с Бога.

Ще дойде Лекарят на лекарите, Който изцерява всяка болка и всяка немощ у човека. Господ Иисус Христос, Който ще каже на страдащите, на болните: „Ето - ти оздравя, недей греши вече”. А чрез тях и ние да разберем и осъзнаем, че отплатата за греха е болка, скръб, страдание и смърт.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, възгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1072-25032016g-blagoveshtenie-arhiereiska-sveta-liturgiya--hram-sveto-blagoveshtenie-gr-asenovgrad.html

 

 

Снимки

Благовещение. Архиерейска света ЛитургияБлаговещение. Архиерейска света ЛитургияБлаговещение. Архиерейска света ЛитургияБлаговещение. Архиерейска света ЛитургияБлаговещение. Архиерейска света ЛитургияБлаговещение. Архиерейска света Литургия
« предишна новинаследваща новина »