ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама

28 март 2016 17:57, Пловдивска митрополия
Архиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама

Всички добродетели, които могат да украсят една християнска душа - силна вяра, милосърдие, пламенна молитва, постническо подвижничество, духовна чистота и готовност да се жертва за вярата, са оделотворени от св. Григорий Палама, чиято памет празнуваме във втория неделен ден на Великия пост.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив.

Песнопенията изпълни смесеният хор при митрополитския храм „Св. вмчца Марина” с диригент Боряна Панайотова.

В края на светата Литургия Знеполският епископ Арсений произнесе проповед за св. Григорий Палама, като каза: „Защо възпоменаваме свети Григорий именно през Великия пост? Защото той правил своите проникновени умозаключения не въз основата на книжна ученост, а на основата на реален духовен опит - на своя собствен и на много други монаси, отшелници на планината Атон, които чрез пост, чрез уединение, чрез молитва препобеждавали в себе си страстите и пороците и откривали пътя на богопознанието, прониквайки се от силата на Божественото присъствие в техния живот дотолкова, че това Божествено присъствие се отразявало на техните видими образи...Всеки от нас се е срещал в живота си със светли хора. Погледнеш в лицето такъв човек и виждаш светлина. И ти се иска да бъдеш редом с този човек, иска ти се да попиеш от него тази енергия, този богат вътрешен свят, който му принадлежи. Но нали познаваме и други лица - когато се вгледаш в лицето на човека, виждаш там адски огън; когато един поглед върху лицето на човека предизвиква чувство на объркване, а понякога и ужас. Ние трябва да имаме способността да виждаме хората, за да устанавяваме правилни отношения, особено за да избягваме злите хора, за да не се доверяваме на този, който е способен да се надсмее над твоето доверие и да стъпче душата ти. Ние често се нуждаем от вътрешна сила, за да не могат никакви външни обстоятелства да ни отклонят от този житейски път, по който Бог ни призовава да вървим. Ние се нуждаем от мъдрост и сила - и всеки поотделно, и обществото като цяло. Само тогава ще можем да преодоляваме всички трудности и да устроим добър, справедлив и процъфтяващ живот, когато вътре в себе си ще имаме безпогрешен критерий за разпознаване на добро и зло, вътрешни сила и способност да служим на доброто и да се съпротивяваме на злото.”

Викарният епископ Арсений преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1074-27032016g-arhiereiska-sv-liturgiya-mitropolitski-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий ПаламаАрхиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий ПаламаАрхиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий ПаламаАрхиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий ПаламаАрхиерейска света Литургия – 2 Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама
« предишна новинаследваща новина »