ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Благовещение - двоен празник за Софийската духовна семинария

30 март 2016 14:46, СДС
Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария

Празникът Благовещение е двоен празник за Софийската духовна семинария. Към тържественото честване на големия Богородичен празник, по традиция се прибавя и вълнуващият ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск на следващия курс.

Празничната св. Литургия в семинарския храм за деня на Благата вест бе възглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който е един от ректорите, най-дълго оглавявали учебното заведение. С него съслужиха семинарските ефимерии - свещениците Божидар Маринов и Константин Цанков, както и свещ. Михаил Станков от Сръбската патриаршия.

Да съпреживеят ангелското благовестие за идването на земята на Сина Божий, заедно със семинаристите, преподавателите, възпитателите и служителите в храма на духовното училище бяха дошли множество християни. Сред тях бяха проф. д-р Божидар Андонов, зам.-декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, г-н Красимир Богданов, народен представител, и г-н Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе петокурсникът Ивелин Василев.

В края на светата Литургия Величкият епископ Сионий се обърна към завършващите петокурсници и насочи вниманието им към значимостта на духовния път, който предстои да поемат. “Където и да се реализирате, вие ще носите в себе си наученото в семинарията – и като знания, и като възпитание“ - каза епископът. Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и им благопожела благата вест да ободрява и дава духовни сили и надежда на всички православни християни.

Ректорът на Семинарията г-н Димитър Костадинов благодари на Величкия епископ Сионий и припомни, че служението му като епископ на Българската православна църква започва в навечерието на празника Св. Благовещение и неговата първа служба е под покрова на св. Йоан Рилски на празника на благата вест.

По традиция след това пред фиалата в двора на Семинарията започна церемонията по предаването на семинарското знаме от завършващия на следващия випуск.

Пред събралите се гости Ивелин Василев от името на петокурсниците се обърна към своите учители, като им благодари за неуморните трудове.

От името на четвъртокурсниците Александър Ризов обеща достойно да пази предаденото им знаме.

Един след друг, целувайки евангелието и знамето и вземайки благословение от епископ Сионий, петокурсниците символично се разделиха с любимото училище.

Духовното тържеството завърши с обща снимка пред сградата на Семинарията, а празникът продължи с официален прием в аулата и братска трапеза.

Текст и снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Празникът Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария Празникът Благовещение в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »