ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Документална изложба, посветена на 140–годишнината на Народно читалище „Цвят”

25 март 2010 14:18, Видинска митрополия
Документална изложба посветена на 140–годишнината на Народно читалище „Цвят”

На 25 март в сградата на Териториалния архив на гр. Видин се състоя документална изложба, посветена на 140-годишнината от основаването на Народно читалище „Цвят”, гр. Видин.

Изложбата под наслов „Читалище Цвят – традиция и бъдеще” бе организирана от Народно читалище „Цвят” и Териториален архив Видин. Тя бе открита официално от г-н Любомир Илиев, секретар на читалището. Отбелязвайки важността от познаване на читалищната история, той благодари за грижата на Териториалния архив за съхраняването и популяризирането на ценното наследство на читалището.

Г-ин Илиев от името на читалищното настоятелство връчи почетна грамота на ръководството на Териториалния архив, за заслугите по опазване и популяризиране историята на едно от най-старите учреждения във Видин.

От името на Българската православна църква на изложбата, с благословението на Видинския митрополит Дометиан, присъстваха архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий и монах Максим.

На вниманието на гражданите на Видин в изложбата са представени документи, които разкриват голямата любов на българина към род и родина, желанието у нашите сънародници за духовно и културно развитие и просперитет, както и любовта на българския народ към Църквата и духовенството.

Не на последно място, обаче, чрез това документално богатство ни се разкрива и приносът на духовенството за развитието на читалището и читалищното дело.

Изложен е протокол, който информира, че Видинският митрополит Кирил на 21 март 1904 г. дарява 3000 лв. за построяването на нова сграда на читалището.

Описан е и приносът на Българския екзарх Антим І, от когото има запазена сребърна табакера, подарена на един от първите председатели на читалище „Цвят”.

На изложбата са представени медали и отличия, получавани от различните групи към читалището през целия този 140-годишен период на работа и творчески успехи, за полза на род и родина.

От своето създаване през 1870 г. до днес председатели на читалище „Цвят" са били 36 видни граждани на Видин, които са оставили и оставят трайна следа в културния и духовен живот на града и региона. Дейци, които прославят не само Видин, но и родната ни България.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: монах Максим

 

 

Снимки

Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”Документална изложба посветена на 140 – годишнината на Народно читалище „Цвят”
« предишна новинаследваща новина »