ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Благовещение в София

25 март 2010 16:06, Софийска митрополия
Храм "Св. Неделя"

С камбанен звън започна празникът Благовещение - денят, в който архангел Гавриил се явява на Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от седми век.

Във всички столични храмове Благовещение бе отбелязан със св. Литургия.

По време на Великия пост това е единственият ден през седмицата /освен съботите и неделя – Цветница/, когато се полага да бъде извършена Златоустова св. Литургия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави богослужението в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. В съслужение с първойерарха на Българската църква бяха Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници.

Въпреки делничния ден катедралата бе преизпълнена с богомолци. Много от тях носеха цветя, за да украсят иконата на св. Богородица. Празникът, в който се спомня благовестието на архангел Гавриил, се смята за начало на пролетта и се почита като ден на жената християнка.

По време на свещеническото причащение ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, се обърна към миряните с вдъхновено и прочувствено слово за Девицата от Назарет, която вече двайсет века царува в сърцата на стотици милиони християни и нехристияни, тъй като и нехристияните благоговейно тачат св. Богородица - св. Дева, Царицата Небесна.

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим даде своя първосветителски благослов и пожела винаги да бъдем под покрова на Божията Майка.

Текст и видео: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим се покланя на иконата на БлаговещениеИконата на БлаговещениеНегово Светейшество патриарх Максим благославяСтотици вярващи запалиха свещичка в храм „Св.Неделя” за здраве и благополучиеСтотици вярващи запалиха свещичка в храм „Св.Неделя” за здраве и благополучие Началото на св. ЛитургияНегово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит СофийскиБожествена св. Литургия за Благовещение в столичния храм „Св. Неделя"Божествена св. Литургия за Благовещение в столичния храм „Св. Неделя"Божествена св. Литургия за Благовещение в столичния храм „Св. Неделя"Святий Боже, Святий Крепки, Святий Безсмертни, помилуй нас“Господи, Господи, призри с небес...”“Господи, Господи, призри с небес...”В олтара, патриархът е застанал на горното мястоПроскомидияЧетене на св. ЕвангелиеБожествена св. Литургия за Благовещение в столичния храм „Св. Неделя"Патриархът проскомидисва преди Великия входПатриарх Максим и г-н В. Алексеев, председател на "Международния фонд за единство на православните народи"Велик входПоменаване имената на предстоятелите на поместните сестри ЦърквиПоменаване имената на предстоятелите на поместните сестри ЦърквиВелик входВелик входВелик входИподякон пред ХристаВелик входВелик входВ св. олтар"Христос посреди нас" - "И есть, и будет"Символът на вяратаСимволът на вяратаВ св. олтарВ св. олтар"Пийте от нея всички; тази е Моята Кръв на новия Завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на греховете.""Твоя от Твоих..."Причастяване на духовницитеБогомолният народ изпълнил храмаСтавроф. свещеноик. Мина Минчев проповядваПоклонение на иконата на БлаговещениеЦвят Благовещенски„Со страхом Божиим, верою и любовию приступите”Божествена св. Литургия за Благовещение в столичния храм „Св. Неделя"Благослов на Негово Светейшество патриарх МаксимПричастяване на вярващитеРаздаване на нафораИзпращане на Негово Светейшество патриарх Максим след службатаИзпращане на Негово Светейшество патриарх Максим след службатаХрам "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »