ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстопоклонна неделя в старопрестолния Видин

03 април 2016 12:25, Видинска митрополия
Кръстопоклонна неделя в старопрестолния Видин

На 3 април в 3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, бе отслужена тържествена света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Методи Ванков и свещеник Кръстин Апостолов.

По стародавна традиция преди светата Евхаристия от епископ Поликарп тържествено бе изнесен от Светия Олтар честния Кръст и поставен в средата на храма за всенародно поклонение и благословение.

Проповед върху празника и Евангелското четиво произнесе Негово Благоговейнство свещеник Кръстин Апостолов. Той припомни силата на Честния Кръст и насочи вниманието на присъстващите християни към това да бъдат достойни последователи на Господ Иисус Христос в носенето на кръста, както духовния, така и социално-житейския.

След светата Литургия на вярващите християни бяха раздадени за благословение иконички с образа на Господ Иисус Христос.

За поклонение и благословение на вярващите християни бе изнесена частица от Честния Кръст, на който е бил разпънат Господ Иисус Христос.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/1SKMY49

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »