ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На празника Благовещение в Софийската духовна семинария завършващият випуск предаде семинарското знаме на следващия курс

25 март 2010 16:28, СДС
Празникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинария

Днешният ден – 25 март, е двоен празник за Софийската духовна семинария. Към тържественото честване на светото Благовещение, по традиция се прибавя и вълнуващият ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск на следващия курс.

Празничното богослужение в семинарския храм за деня на Благата вест отслужи ректорът - Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, в съслужение с йеромонах Стилиян, игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка”, йеромонах Исаак и ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков. Заедно със семинаристите, преподавателите, възпитателите и служителите, за да съпреживеят духовната радост на великото събитие - ангелското благовестие за идването на земята на Сина Божий, в семинарския храм бяха дошли множество благочестиви християни, както и представители на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, на Столичния инспекторат към Министерството на образованието, младежта и науката, на електронните медии и др.

По време на св. Литургия, след молитвата “Отче наш” петокурсникът Андон Софиин произнесе проповед за празника.

В края на тържествената богослужба архимандрит Сергий поздрави и благослови богомолния народ. В словото си той каза, че чрез светото Благовещение се разкрива основната истина на християнството – Въплъщението на Бог Слово, с което е поставено началото на нашето спасение. Архим. Сергий напомни, че този ден е и празник на жената майка, на жената християнка.

След това пред фиалата в двора на Семинарията започна церемонията по предаването на семинарското знаме от завършващия на следващия випуск.

Най-напред архимандрит Сергий вдъхновено говори за историята на семинарската светиня, като припомни, че освещаването на знамето е станало през далечната 1938 г. по време на тържествена архиерейска богослужба, оглавена от тогавашния наместник-председател на Св. Синод на БПЦ - Видинския митрополит Неофит, в съслужение с ректора Смоленски епископ Евлогий, по-късно Сливенски митрополит, и архимандрит Климент, ефимерий при Семинарията.

До ден-днешен, каза архим. Сергий, е запазена традицията да се предава знамето от завършващия на следващия курс. Той подчерта, че семинарското знаме, върху което от едната страна е образът на св. Йоан Рилски, а от другата – със златни нишки е извезан девизът: ”Вярвай в Бога – обичай България!”, се пази в Семинарията като най-скъпа реликва.

От името на петокурсниците Стилиян Стефанов благодари сърдечно на отец-ректора, семинарското духовенство, преподавателите и възпитателите за положените от тях трудове и отбеляза, че предавайки знамето, те предават „негаснещата приемственост в духовното просвещение и възпитаване на бъдещите млади левити и Христови последователи”.

Настъпи и най-вълнуващият момент – предаване знамето на четвъртокурсниците, съпроводено с полагането през рамо на ленти с цветовете на българския трикольор, които семинаристите си поставят при най-тържествени случаи.

От името на четвъртокурсниците Светослав Цеков пожела на завършващите си събратя успех в зрелостните и кандидатстудентските изпити и успешна реализация в житейския им път на духовници или църковни дейци.

След това един след друг всички зрелостници целунаха Евангелието, семинарското знаме и взеха благословение от отец-ректора. На зрелостниците архимандрит Сергий пожела крепко здраве, бодрост и успехи в по-нататъшния им път в усвояването на богословската наука за полза на Църквата и Родина.

Тържеството завърши с многолетствие.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Здравко Кънев и Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Празникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинарияПразникът Св. Благовещение в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »