ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската православна църква е най-одобряваната институция в страната

04 април 2016 20:27, Отдел "Връзки с обществеността"

Българската православна църква е единствената институция, одобрението за работата на която е по-висок дял от неодобрението - 46% срещу 21%, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 17 и 25 март сред 1000 души. Българската православна църква е и институцията в страната с най-високо одобрение от страна на гражданите - 46% от българите одобряват както БПЦ, така и нейния предстоятел патриарх Неофит.

За сравнение през март армията и полицията са получили одобрението на 34% от българите, а негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните. Съдът и прокуратурата са одобрявани от по 10% от българите, а негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата - 69%. Парламентът е одобряван от 15%, а неодобрението към него е 71%.

По отношение на Българската православна църква резултатите от тези допитвания се доближават до данните от миналата година по същото време - 49,3 % от анкетираните българи са дали своята положителна оценка за БПЦ през март 2015 г. (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=169110), а според изследването за м. април 2015 г. БПЦ се ползва с доверието на 51 на сто от нашите сънародници (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=171729).

След няколко месечен спад, БПЦ постепенно отново си възвърна доверието на българските граждани и процентите на одобрение достигнаха обичайните си стойности. Очевидно принципните и отговорни позиции, които БПЦ зае по редица обществено значими проблеми, като отношението към бежанската криза, терористичните атаки в Париж и Брюксел, гоненията срещу християните в Близкия Изток и др.; адекватната и балансирана позиция на Българската патриаршия в междуправославните и междуцърковни отношения; доброто взаимодействие с държавните институции, както и събития получили широк обществен отзвук и положителна оценка, като канонизацията на св. Серафим Софийски, награждаването на Патриарх Неофит с престижното международно отличие на МОФ ЕПН и др., са допринесли за утвърждаването на традиционно високия авторитет БПЦ и общественото одобрение за Българската патриаршия и Светейшия патриарх Неофит.

 

 

« предишна новинаследваща новина »