ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православният ден на жената

25 март 2010 17:52, Българска Патриаршия
"Свето Благовещение"- иконостасна икона от цикъла на Дванадесетте големи празници, в Синайския манастир "Св. Екатерина"

25 март е денят, в който се чества големият християнски празник Благовещение.

Бог избра Мария, най-чистата и свята по душа и тяло жена, чрез която да се открие най-великата тайна на благочестието – Боговъплъщението. Спомняйки за това събитие, светата Православна църква ни казва: „Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божий става Син на Девица и Гавриил благодат благовести”.

Две са големите събития, станали в света чрез жената. Първото чрез Ева, второто чрез Мария. Те са нашите две прамайки, но Ева е прамайка на падналото, греховното човечество, а Мария – на изкупеното и осветеното човечество. Ето защо 25 март е денят на жената.

„Слава на жените! Те са повикани да вплетат и изтъкнат небесни рози в земния живот!” – бе казал някога Шилер. Но това те ще направят, когато, както казват св. ап. Петър и Павел, украшението им бъде – „не външно, сиреч плетене на коси, кичене със злато и обличане в пищни премени, а вътрешно – обличане на сърцето с нетленната красота на кроткия и тих дух!” (1 Петр. 3:3-4); „ни със злато или с бисери, или драгоценни дрехи, а с добри дела” (1Тим. 2:9-10).

Текст: Вълкан Янев

 

 

« предишна новинаследваща новина »