ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излиза брой 7/2010 г. на "Църковен вестник"

26 март 2010 16:51, Българска Патриаршия
Брой 7/2010 г. на "Църковен вестник"

На 29 март (понеделник) излиза поредният брой 7 на официоза на Българската православна църква – „Църковен вестник”. Радвайте се винаги в Господа – това е като че ли мотото на този предпасхален брой на "Църковен вестник".

В навечерието на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово - на страниците на официоза на БПЦ подобаващо място отделяме на Пасхалното послание на Светия Синод на БПЦ към клира и богомолния народ.

С пасхалната радост са пропити и три други статии: „За християнските радости, произтичащи от Христовото Възкресение” на архиеп. Серафим (Соболев), „Радвайте се винаги в Господа” на прот. Яков Михайличенко, както и статията на прот. Кирил Попов, диригент на хора на Софийските свещеници, за „Великата пасхална радост в църковните песнопения”, отредени за дните на Възкресение Христово - “празник на празниците” и “тържество на тържествата”. След като Църквата подготвя сърцата ни през целия Велик пост, за да сме способни да изпитаме истински пасхалната радост, сега пред нас остава задачата и пожеланието да съхраним тази радост през всички дни на живота си - стр. 1, 4 и 5.

За новите очи, с които гледа на себе си и света един новообърнал се християнин, както и за своеобразната духовна изолация и неразбиране, в които се оказва той в своето обичайно обкръжение, е статията на г-жа Десислава Шаркова с интересното заглавие „Черната овца и Добрият Пастир” - стр. 7.

Позитивизъм и повод за самочувствие в навечерието на Великден откриваме и в интервюто на Александра Карамихалева с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, озаглавено „Трябва да сме горди, че сме духовни чеда на БПЦ”. Как се „ражда” и възпитава един добър архиерей; оскъдняла ли е днес Църквата откъм опитни духовници и какви са основанията ни да се гордеем, че сме чеда на БПЦ – това са някои от въпросите, на които отговаря нашият архиерей - стр. 3, 7.

С желание да се подчертае светлината в този, посветен на светлата Пасха брой, и да си отговорим донякъде защо целият живот на Църквата минава под знака на Кръста Господен, представяме статията на Анула Христова „Тайнството Болка”. Статията е опит за православен богословски прочит на феномена болка и нейното значение и смисъл в човешкия живот - стр. 6.

От събитията из живота на БПЦ, които редакторският екип е подбрал за този брой, внимание заслужава материалът за отдавна жадуваното от всички възкресяване на духовното общение и академичното сътрудничество между двете братски институции – Църква и Богословски факултет, в лицето на Великотърновска епархия и Великотърновския православен богословски факултет - стр. 8.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на Църковен вестник

 

 

« предишна новинаследваща новина »