ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужение в гр.Орхей – Молдова

09 април 2016 10:12, Доростолска митрополия
Богослужение в гр.Орхей –Молдова

На 7 април, когато по юлианския календар се чества празникът Св. Благовещение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Доростолският митрополит Авросий направи братско посещение на Единецкия и Бричански епископ Никодим в гр. Орхей, Р Молдова.

Доростолският митрополит бе придружен от архимандрит Емилиан, ставрофорен иконом Добри Чаков и г-н Чудомир Иванов.

Митрополит Амвросий заедно с епископ Никодим отслужиха Божествена св. Литургия като начеването бе дадено на стафрофорния иконом Добри Чаков. Множество народ се бе стекъл да вземе молитвено участие в св. Литургия и да получи благословение, както и молитвен спомен от митрополит Амвросий - иконки с образа на новоканонизирания св. Серафим Софийски Чудотворец.

По време на своя престой в Република Молдова митрополит Амвросий и придружаващите го лица посетиха манастира "Св. Киприян", който някога е бил метох на Зографския манастир. През 2008 г. манастирът беше възстановен и осветен наново. Той се счита за най-стария манастир в Молдова. Св. обител, чието основаване се отнася към 1420 г., тоест 14 години след смъртта на големия българин св. Киприан, митрополит Московски и на цяла Русия, се счита за люлка на молдовската писменост, книгоиздаване, музика и архитектура.

Църковната делегация посети и манастира Фрумоза /Красив/, построен през 1804 г. и възстановяван няколко пъти с централен храм в чест на „Свети Архангели“. Към момента там живеят 29 монахини с игумения Бенедикта Мура от 2006 г.

Делегацията посети и манастира „Рождество Богородично“, в който живеят 60 монаси.

Подробен фоторепортаж може да видите тук (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=200631).

 

 

« предишна новинаследваща новина »