ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Встъпителни думи при представянето на книгата "Зограф и Русенска епархия"

10 април 2016 16:58, Русенска митрополия
ВСТЪПИТЕЛНИ ДУМИ ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА „ЗОГРАФ" И РУСЕНСКАТА ЕПАРХИЯ"

Ваше Високопреосвещенство,

Ваше Преосвещенство,

Уважаеми отци и гости,

Щастливи сме да Ви приветстваме и представим на вниманието Ви книгата „ЗОГРАФ И РУСЕНСКАТА ЕПАРХИЯ" на почитаемия акад. Иван Радев, имаща за цел да проследи взаимоотношенията между Славянобългарската обител „Св. Георги" в Атон и част от диоцеза на Българската православна църква в родината ни през отминалите столетия и до наши дни.

За нас е изключителна чест, че този труд се явява и първото подобно издание в българската литература, разглеждащо подобни връзки, което считаме, че трябва да бъде пример и за други изследователски работи в тази насока, защото българският манастир „Зограф" в Света Гора е една непреходна съкровищница както на духовна мощ, така и на фактически извори, свидетелстващи за славното ни минало.

Всеки българин, посетил „Зограф", е изпитал не-престореното чувство на национална гордост и духовна утеха от досега си със силата на светостта, съчетана с веществените свидетелства за крепка вяра и висок национален дух.

Поколения монаси-българи, подвизавали се там, са записвали и съхранявали историческата памет на нашия народ със съзнанието, че техните хронологически бележки ще послужат и на бъдните поколения за удостоверяването на по-важни моменти и събития, случвали се през годините.

От друга страна, стоим и пред величавия подвиг на плеяда духовници и интелектуалци, произлезли от населените места на територията на Русенската епархия, които са вложили немалко усилия в стремежа си да изпълнят своя будителски дълг сред сънародниците ни в поробената родина, а наред с това са подпомагали чрез дарителство и светините ни извън пределите на българските земи.

С особена признателност адмирираме усилията на автора г-н Иван Радев да възстанови според силите и възможностите си историческата картина от изминалите столетия, а по-точно връзките между Зографския манастир и Русенската епархия, като наред с това с болка споделяме фактическото обстоятелство, че днес в нашата Зографска света обител като че ли не се отделя необходимото внимание по обгрижването на запазените документални паметници, а стремлението към хронологичното маркиране на преминаващите оттам поклонници е почти занемарено.

Оставаме обаче с надеждата, че и тази книга ще бъде още един пример за подражание при осъществяването на подобни издания, свидетелстващи за несекващите връзки между България и Атон, оставайки с надеждата, че архивите в Зографската ни света обител ще придобият по-голяма публичност, тъй като вярваме, че „Никой, кога запали светило, не го туря на скрито място, нито под крина, а на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат." (Лука. 11:33)

Нека Божието благословение да ни окриля и подкрепя в добрите начинания, съумявайки да оставим след себе си, макар и малък принос от писмени доказателства за онова, което сме наследили, съхранили и предали в полза на бъдните поколения!

Амин!

Повече за официалното представяне на книгата може да видите тук (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=200674).

 

 

« предишна новинаследваща новина »