ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО, ПРОИЗНЕСЕНО ПРИ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОВАТСКИЯ ЕПИСКОП АНТОНИЙ

11 април 2016 06:05, Русенска митрополия
СЛОВО, ПРОИЗНЕСЕНО ПРИ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОВАТСКИЯ ЕПИСКОП АНТОНИЙ

Ваше Високопреосвещенство,

Ваше Преосвещенство,

Обични в Господа отци, братя и сестри,

В края на 2015 г. се изпълниха 100 години от рождението на блаженопочившия Проватски епископ Антоний (1915-2002), прекарал последното десетилетие от своя земен път в престолния ни град Русе, а само след няколко дни ще се навършат и 14 години от неговата кончина.

И до днес мнозина наши клирици и съграждани възпоменават с умиление светлото присъствие и отеческите наставления на благочестивия старец, който въпреки напредналата си възраст не пропускаше да служи или да се помоли в скъпия на сърцето му русенски храм „Св. Николай Мирликийски”, където да проповядва Христовите повели или просто да побеседва с православни християни.

Църковното служение на дядо Антоний е осеяно с различни изпитания и тревоги, но той посрещаше с търпение и мъдрост всяко предизвикателство, знаейки че така Бог калява неговото монашеско послушание и смирение.

Макар и ненатрапчив по натура, личността му остави значима следа в историята на Българската православна църква, а той е запомнен със своята ревностна вяра, благочестие и пламенен патриотизъм.

Епископ Антоний бе емблематична фигура, с дълбока емоционалност, приемащ чистосърдечно всичко и всички. Заради своята откровеност, обаче, често пъти бе нараняван и разочарован.

Въпреки това, житейската мъдрост у него надделяваше и той с ясно съзнание и решителност можеше да прости или да поиска прошка.

Пословични са всеотдайността и благотворителността му, насочени към нуждаещи се християни, а благото му слово е стопляло душите на мнозина, търсещи утеха и архипастирски благослов.

Прям по характер и чист по сърце, той не оставаше равнодушен към неправдите в живота, критикувайки пламенно, с жива вяра, всички богоборци и отявлени материалисти, а духовното му присъствие и сърдечност, са оставили незаличими следи в съзнанието и живота на десетки вярващи.

Щастливи сме, че за да споделят духовната радост от това възпоменателно честване, днес наши гости са Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, които също са имали привилегията да почерпят от духовните наставления на блаженопочившия дядо Антоний, за да ги имат за пример в своето клирическо развитие и духовен напредък.

Като дълг на признателност и преклонение пред паметта на покойния архиерей, с ценното съдействието на храм „Св. Николай Мирликийски”, както и на близки на владиката християни, Русенската св. митрополия подготвя възпоменателен сборник за живота и делото на приснопаметния епископ Антоний, поради което се обръщаме с архипастирски призив към всички вас, всеки според възможностите си, да съдейства с различни по вид материали, които да възкресят паметта за този достоен български архиерей, отдал живота си в служение Церкви и Отечеству на пользу!

Св. ап. Павел ни съветва: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр. 13:7).

Тези слова са образец и за онези люде, общували и обичали бащински дядо Антоний, които продължават да го имат непрестанно в съзнанието и молитвите си, а веществен израз на тяхната обич и признателност са красивите цветя, положени ежедневно върху гробното място на приснопаметния владика.

Изказваме своята благодарност на Негово Високоблагоговейнство ставрофорния свещеноиконом Стефан Стефанов, председател на Църковното настоятелство, както и на събратята му свещенослужители при храм „Св. Николай”, които се потрудиха за организирането на днешното възпоменателно честване, както и на госпожа Анелия Кирилова, обгрижваща с преданост и постоянство гробното място на дядо Антоний, полагайки старателни грижи при подготовката на всички помени за архиерея.

Бог да го прости и помилва. Амин!

 

 

« предишна новинаследваща новина »