ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествичник. Архиерейска св. Литургия в Пловдивска епархия

11 април 2016 14:03, Пловдивска митрополия
Четвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархия

На 10 април в Четвъртата Неделя на Великия пост Църквата е определила да се чества паметта на преподобни Йоан, наречен Лествичник, по името на най-значимото му писание „Лествица”, или стълба за духовното израстване на човека.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейската света Литургия в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив.

С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни смесеният хор при митрополитския храм „Св.вмчца Марина” с диригент Боряна Панайотова.

По време на „Причастния канон” Знеполският епископ Арсений произнесе слово за възхождането по стълбицата на духовното усъвършенстване:

„Преподобни свети Йоан в своята книга дава мъдри съвети, които са насочени към нашия разум. Но единствено само с човешкия разум, с едната логика не можем да се справим с вселенското изкушение на дявола, да се спасим от страшния плен на тъмната греховна сила. Само с Божията сила можем да победим дявола. И Господ ни дава Своята сила, дава възможност да влезем с Него в общение, да се приобщим към Неговия живот. Този дар ние получаваме в тайнството на Църквата, когато извършваме светата Евхаристия.”

В края на св. Литургия викарният епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с днешния възкресен празничен ден, с пожелание за сили, мъдрост, мъжественост, търпение, за да носим без ропот жизнения си кръст, такъв, какъвто Бог е дал на всеки един от нас поотделно, за да може нашият пост да е за спасение, нашият подвиг - усърден, а не за съд или за осъждане.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1079-10042016g-arhiereiska-sv-liturgiya-mitropolitski-hram-qsv-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Четвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархияЧетвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархияЧетвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархияЧетвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархияЧетвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархияЧетвърта Неделя на Великия пост - на преп.Йоан Лествечник. Архиерейска света Литургия в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »