ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 26 март се отбеляза Денят на Тракия и тракийските българи (обновено)

26 март 2010 16:41, Софийска митрополия
Нов паметник на екзарх Антим І в София

Денят на Тракия и тракийските българи тази година бе тържествено отбелязан от всички тракийски дружества в България, които са повече от 220. Поводът за това е 140-годишнината от обявяването на самостойна Българска църква и учредяването на Българската екзархия, и отдаване почит към паметта на първия Български екзарх – тракиеца от Лозенград Антим І - „символ на възкресението на Българската църква, нация и държава”.

Денят на Тракия всяка година се отбелязва в София с тържество в парка на героите от Одрин, при паметника на Одринци в градинката на църквата „Св. Николай Софийски” на ул. ”Пиротска”. Той е официално признат от българската държава през 2006 г., но началото му е поставено година след знаменателната Одринска епопея на 26 март 1913 г. Тази година в чест на годишнината бе открит и паметник на първия български екзарх Антим І.

Организаторите на тържеството - Съюзът на тракийските дружества, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и др. военни патриотични организации, църковното настоятелство на храм „Св. Николай Софийски” - събраха на националното тържество представители на духовенството, държавността и обществеността. Сред тях бяха преосвещеният Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, кметът на град София - г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на Армения, депутати, учители и ученици от 129 ОУ „Антим І”, деца от ОДЗ 1 в София и др.

Г-жа Фандъкова и председателят на тракийските дружества г-н Карамитев откриха паметника на екзарх Антим І, въздикнат по идея и финансово обезпечение от Съюза на тракийските дружества в България. Автори на паметника са проф. Валентин Старчев и Камен Старчев. (Това е вторият паметник на Антим І в София, първият е поставен в централното фоайе на 129 ОУ.)

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи водосвет с храмовото духовенство на храм „Св. Николай Софийски” и освети паметника. След като поръси със светена вода присъстващите, софийският архиерей поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим събралото се множество с Деня на Тракия и припомни живота и делото на екзарх Антим І – велика личност, допринесъл не само за историята на Българската църква, но и за отеческата ни история.

Венци и цветя бяха поднесени на новия паметник от редица институции, съюзи и граждански организации, след което множеството събрали се патриоти, предвождани от военен оркестър, се отправи към паметника на Одринци, където бяха поднесени венци и отдадена почит на загиналите войни. След тържествената част празникът продължи с фолклорна програма.

Още преди две години – по идея на доц. Маруся Любчева, почетен председател на тракийското дружество “Антим I” в Бургас и с материалната подкрепа на Професионалната гимназия по туризъм “проф.д-р Асен Златаров” (директор Златка Далева) и Съюза на народните читалища в България (председател проф.д.н. Стоян Денчев) бе издадена мемориална пощенска картичка. С нея бе подкрепена идеята за отдаване на почит към личността на Първия български Екзарх.

Светлият образ на Екзарха е запечатан на 5 000 картички с надпис “От признателна Тракия”. Роден в Лозенград, от майка тракийка и баща странджанец, Антим I председателства Великото Народно събрание, приело Търновската конституция. Хиляда картички от неговия лик ще се разпространяват само в църквата “Св.Константин и Елена” в Одрин и свещенната за всички българи Желязна” църква “Св. Стефан” в Цариград. Осветени по канона на Българската православна църква лично от Видинския митрополит Дометиан, те ще отидат в българските домове, за да напомнят за човека, който извърши най-големия духовен подвиг – Антим I.

Всички приходи от тази картичка са в полза на изграждането на паметник на Първия български Екзарх в гр. Одрин. Предвижда се такъв паметник да бъде открит в двора на българската църква там, посветена на св. равноапостолни Константин и Елена - храм, който изцяло е реставриран по инициатива и с активното участие на тракийци от цялата страна и Тракийския съюз. Наред с това ще бъдат осветени и кръстовете в двора на храма, които наскоро са реставрирани и отново поставени по местата им.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова, Стефан Пейков

 

 

Снимки

Нов паметник на екзарх Антим І в СофияНов паметник на екзарх Антим І в СофияДенят на Тракия в СофияНов паметник на екзарх Антим І в СофияГ-жа Фандъкова и г-н Карамитев откриват новия паметникГ-жа Фандъкова и г-н Карамитев откриват новия паметникГ-жа Фандъкова поздравява с празника на ТракияВодосветВодосветОсвещаване на паметникаНов паметник на екзарх Антим І в СофияНов паметник на екзарх Антим І в СофияНов паметник на екзарх Антим І в СофияКъм паметника на ОдринциКъм паметника на ОдринциПаметник на Одринци Паметник на ОдринциПред паметника на ОдринциПоднасяне на венци пред паметника на ОдринциПредставителни военни частиПредставителни военни частиПредставителни военни частиПочит пред ОдринциДеца от ОДЗ 1 в СофияМитр. Дометиан след освещаването на картичките с лика на Екзарх Антим І

Файлове

Portable Document Format File
« предишна новинаследваща новина »