ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Радост за българската църковна община в Атина - гостуване на Западно- и Средноевропейски митр. Антоний

14 април 2016 11:30, Българска Патриаршия
Западно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-Атина

По покана на църковното настоятелство на българския храм „Св. преп. Йоан Рилски“ в гръцката столица и на предстоятеля му архимандрит Атанасий (Султанов) Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посети Атина на 9 и 10 април 2016 г.

В съботния ден архиереят се поклони пред мощите на св. Николай Плана, просиял през 20 век, намиращи се в храм „Св. Йоан Кръстител“ на ул. „Вулягмени”, придружен от архим. Атанасий. След това бяха посетени и храмовете „Св. Василий Велики“ в кв. „Брахами“ и „Св. Марина“ в кв. „Илиуполи“, където митрополитът се запозна със социалните дейности на двата храма и разговаря с предстоятелите им протопрезвитер Анастасиос (Петру) и архимандрит Серафим (Димитриу) за съвременните проблеми, стоящи пред Православната църква.

На следващия ден - Четвърта неделя на Великия пост на преп. Йоан Лествичник - Негово Високопреосвещенство митр. Антоний възглави светата Литургия в българския храм „Св. Иван Рилски“ в съслужение с архимандрит Атанасий. Песнопенията бяха изпълнени велегласно от псалта при храма Мелетий Велчев, подпомогнат от Чавдар Иванов.

На богослужението се помолиха представители на дипломатическата мисия на Р. България в Р. Гърция - консулите Любомир Георгиев и Георги Шопов, Иван Иванов - аташе по европейските въпроси, представители на културните сдружения и българските църковни училища в Атина и много други дошли от всички предели на гръцката столица, за да получат благословението на митрополит Антоний.

В края на службата владика Антоний се обърна към всички богомолци, като накратко им разясни неделното евангелско четиво и отбеляза важността на живота и делото на преп. Йоан Лествичник и неговия знаменит труд „Лествица“ за израстване в духовния живот на всеки вярващ. Накрая отбеляза колко важно за съхранението на българското самосъзнание и идентичност е съществуването на български църковни общини по света и изказа радостта си от възможността да бъде сред българите в Атина. Митрополит Антоний преподаде на всички благословението на майката Българска православна цъква.

В слово-отговор архимандрит Атанасий благодари на Негово Високопреосвещенство за оказаната чест да посети българската църковна община в Атина, отбелязвайки, че митрополит Антоний, като архиерей на българите в Западна и Средна Европа, най-добре познава проблематиката на българската диаспора. Поднасяйки му скромен дар, в чест на посещението му в Атина, отец Атанасий изрази желание посещенията на архиерея да станат традиция за църковната община.

След това митрополитът раздаде за благословение всички присъстващи „Наръчник на православния християнин“, след което в двора на храма разговаря с всички и бе запознат с културните дейности, които българската общност развива в Атина.

В късния следобед, преди отпътуването си, Негово Високопреосвещенство се поклони на мощите на преп. Ефрем, намиращи се в манастира „Св. Благовещение“ в градчето Неа Макри.

 

 

Снимки

Западно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-АтинаЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-АтинаЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-АтинаВелик входСв. тайнство ПричастиеЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-АтинаЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний и архим. Атанасий СултановПаметна снимка на БПЦО "Св. Иван Рилски" с митр. АнтонийЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в БПЦО "Св. Иван Рилски"-АтинаПаметна бележка от митр. АнтонийЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в АтинаЗападно- и Средноевропейски митр. Антоний в Атина
« предишна новинаследваща новина »