ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София се проведе великденско тържество за хората с увреден слух

18 април 2016 23:16, Софийска митрополия
Проведе се великденско тържество за хората с увреден слух

Великденско (пасхално) тържество за хората с увреден слух се проведе в късния следобед на 15 април в Централния военен клуб в София. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на празничния концерт присъства Протосингелът на Софийска св. митрополия ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, който в началото на тържеството извърши водосвет .

Водосветът бе преведен на жестомимичен език от Силвана Павлова, която от години се занимава активно с хората с увреден слух, като им помага в тяхното катехизиране и присъединяване към Православието.

На събралите се отец Ангел каза: „Наистина сме в напрегнато очакване на Великден, защото предстои да изживеем една единствена нощ в историята на човечеството, в която Самият Бог, приел човешки образ, чрез собствената си смърт порази смъртта, обезсили нейното жило и ни даде възможност за живот вечен. Този празник единен, единствен, празник, който е смисълът на нашата вяра. „Ако Христос не беше възкръснал, – казва апостол Павел – суетна щеше да бъде вярата ни”. Затова имам радостното поръчение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който проводи стъпките ми тази вечер тук при вас, за да преподам неговия благослов. Той ви желае крепко здраве и тая чудна, дивна вяра, с която можете да изживеете истината на още по-дивната нощ на Възкресението". Той каза още, че независимо дали чуваме или не чуваме, дали виждаме или не виждаме, дали сме сираци, онеправдани или въздигнали се, всички ние носим в себе си любов. "И това е най-човешкото и най-божественото, което е в нас", подчерта още отец Ангел и допълни, че "един ден, заставайки пред престола на Господа, няма да се хвалим с това дали сме видели, дали сме чули или разбрали, а онова, което ще се изисква от нас, е големината на нашата любов. Затова и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ви желае да изпълните сърцата си с много любов, с която да бъдете при Бога“, завърши словото си отец Ангел.

След водосвета в празнични ритми и с усмихнати лица премина концертът по повод наближаващата Пасха Христова. На тържеството песен представиха и ентусиастите от групата за синхронно пеене „Жестим“. Младите изпълнители представят успешна форма за интеграция в изкуството на хора с увреждания. Те пресъздават текста на песента чрез жестомимичния език и танцуват в такт с музиката. По този начин музикалното изкуство може да достигне до хората със сетивни нарушения. Група "Жестим" е носител на редица отличия, сред които наградата на Министерството на културата за принос в българската култура.

Празничното тържество продължи до 19,25 часа, когато бе даден тържествен коктейл за всички присъстващи.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Божин Дончев

 

 

Снимки

Проведе се великденско тържество за хората с увреден слух
« предишна новинаследваща новина »