ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм "Рождество Богородично"

27 март 2010 20:23, Софийска митрополия
Храм "Рождество Богородично", София

На Лазаровден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе обновен столичният храм „Рождество Богородично”, кв. "Лагера".

Чинът на обновлението бе извършен от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с Негово Преосвещенство в чинопоследованието взеха участие архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Борис Хаджистоянов - предстоятел на храма, свещеник Иван Иванов от храмовото духовенство, протойерей Александър Величков - предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий”, и дякон Любомир Стоянов.

През 2006 г. по предложение на църковното настоятелство се предлага проекта на епархийския съвет и след одобрението му започва ремонт на храма, който предвижда разширение на притвора, на корабната част, изграждането на нови св. престоли и подмяна на подовата настилка.

След много трудности днес църквата е с мраморна настилка, под която има водна риза за отопление, притворът е доволно разширен и облицован с мраморни плочи и е поставена канаския. Корабната част е значително разширена, изградени са два нови параклиса, посветени на Благовещение и на „Достойно ест”, така храмът има три св. престола, посветени на Майката Божия.

Вътрешният интериор е изцяло обновен с нови полиелеи, аналои, проскинитарий, архиерейски трон, певница и др. Построени са и оформени нови помощни помещения: канцеларии, складове и приемна.

След обновлението бе отслужена и полагащата се Златоустова св. Литургия. Архиереят се обърна с поучително слово към енориашите, като каза, че ние православните християни имаме голяма надежда във Възкресението, с която живеем през целия си живот и умираме, за да възкръснем и се облечем в ново нетленно тяло, уповавайки се на Божието обещание: „Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее”.

Епископът поздрави от името на Негово Светейшество предстоятеля на храма ставр. ик. Борис Хаджистоянов с обновлението на поверения му храм, който той е предприел след четиридесетгодишно свещеническо служение, и предаде желанието на Българския патриарх да посети и сам да види това така желано разширение. Владиката поздрави храмовото духовенство, църковното настоятелство и всички ктитори и дарители, сред които е г-н Васил Танев - основен дарител не само за разширението на храма, но и за построяването на прицърковните сгради в двора на църквата.

Архиереят лично благодари на г-н Танев от свое име и прочете благодарствено писмо за особено щедрото му дарение от името на Софийската св. митрополия и Българския патриарх, като пожела на него и близките му здраве, духовни сили за възрастване и морално удовлетворение. Заедно с благодарственото писмо епископът му подари икона с неръкотворния образ на Спасителя - Който е най-великият Архиерей и Спасител на света, като призова Божието благословение над семейството на дарителя.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Фотоархив, храм "Рождество Богородично", София през 1936 г.Храм "Рождество Богородично" днес Храм "Рождество Богородично" днес Храм "Рождество Богородично" днесПосрещане на Негово Преосвещенство Знеполски епископ ЙоанОтец Андон помазваПеснопения от УтренятаФотос от певницата на балконаУтреняОтец Иван кадиВземане на времеНегово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан благославя вярващитеЧинът на обновлениеЧинът на обновлениеЧинът на обновлениеЧинът на обновлениеЧинът на обновлениеЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаОтец Иван поръсва външните стени на храмаЛития около храмаЛития около храмаПред затворените врати на храмаПред затворените врати на храмаАрхим. Григорий със св. ЕвангелиеМолитва пред затворените врати на храма"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! "Малък вход"Приидите, поклонимся и припадем..."Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан благославя вярващитеОтец Андон чете от АпостолаАпостолското четивоЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. Евангелие"Иже Херувими..."Велик входВелик входВелик входВелик входСимволът на вяратаСимволът на вяратаГосподи, Господи, призри с небесе и вижд…Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!Отпусто.Александър и архим.Григорийо.Борис и о.ИванКтиторът - г-н Васил ТаневЕп. Йоан чете приветствието от Негово Светейшество патриарх Максим по повод обновлението на храмаВръчване на подарък - икона на г-н Васил Танев, основен ктитор на храмаВръчването на иконата - подарък за г-н Васил Танев, основен ктитор на храмаПредстоятелят на храма о.Борис благодари на Знеполски еп.ЙоанНегово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан благославя вярващитеБоголюбивият народ в храмаХорът към храм "Рождество Богородично"Хорът към храм "Рождество Богородично"Диригентката на хора - г-жа Люба ПашоваРаздаване на нафоратаС иконка в ръка кротко на службата до край стояЦелувателна икона на “Св.Богородица” със сребърен обковДа бъдем "незлобливи като гълъби"/Гълъби в храмовия дворИглики красят двора на храма и радват вярващите
« предишна новинаследваща новина »